Stora marscher för djurens rättigheter

2017-10-11 21:44:53

foto: Djurrättsalliansen
I Stockholm tågade 700 för djurens frigörelse – en av de största djurrättsdemonstrationerna på mycket länge.

Lördagen den 7 oktober arrangerade Djurrättsalliansen, en organisation som kämpar för djurens frigörelse, djurrättsmarscher i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Konferenciern öppnade demonstrationen i Stockholm med att säga att dagens djurrättsmarscher markerar att vi säger nej till djurförtrycket, och att djurrättsrörelsen för tillfället växer i hela landet.
Ronja från Djurrättsalliansen talade sedan, som berättade om vilka hemska förhållanden djur inom animalieindustrin lever under. Hon och hennes familj har räddat flera hönsdjur från farmer och gett dem värdiga liv, och tog upp den viktiga aspekten om hur animalieindustrin är en mångmiljardindustri som har ett aktivt intresse i att upprätthålla djurförtrycket utifrån vinstintressen.
– Vi engagerar oss i dessa frågor för att inga djur ska utnyttjas och exploateras. De ses inte ens som offer i dagens samhälle. Därför är dessa marscher idag så viktiga, förklarade hon.
Och det stämmer att animalieindustrin är en mångmiljardindustri. Enligt Livsmedelsföretagens statistik över omsättningen för år 2014 i Sverige hade slakt- och köttföretag en nettoomsättning på 39,5 miljarder kronor, mejeri- och glassföretag en nettoomsättning på 25 miljarder kronor och fiskföretag en nettoomsättning på 4,5 miljarder kronor.
Djurrättsaktivisten Kim från Norrköping talade sedan om hur ensam man kan känna sig som vegan i dagens samhälle, där man ständigt ifrågasätts, motarbetas och alieneras, men att det är viktigt att fortsätta kämpa på flera olika sätt.
Sedan talade författaren och aktivisten Mian Lodalen, som bland annat berättade om kampen under tidigt 1980-tal och hur glad hon är över att många idag fortsätter djurrättskampen.
– Glöm aldrig att kamp lönar sig. Det går att göra förändring och att påverka. Ge aldrig upp, sa Mian.
Omkring 700 personer marscherade sedan från Vasaparken till Humlegården, där slagord som ”Stoppa slakten – djur är inte mat” och ”Vad vill vi ha? Djurens frihet” ekade, innan avslutande tal hölls. I Göteborg och Malmö tågade samtidigt sammanlagt 600. Dessa demonstrationer – några av de största i frågan på väldigt länge – är viktiga för att öka medvetenheten kring djurrättsfrågor och bör byggas vidare på.

Samtidigt är animalieprodukter likt allt annat som produceras inom kapitalismen mycket svårt – rentav omöjligt – att bojkotta bort eller ignorera. Människor behöver mat, och även om många väljer bort köttet är det få som lever på en helt växtbaserad kost eller helt utesluter produkter med animaliska ingredienser. Och att helt enkelt välja bort varor stoppar inte produktionen.
Enligt Jordbruksverkets statistik för år 2015 producerades 133 100 ton nötkött, 233 500 ton griskött och omkring 5 120 ton lammkött i Sverige. Samtidigt importerades det 279 226 ton lamm-, gris- och nötkött till landet. Trenderna är också att den svenska produktionen ligger på en stabil årlig produktion medan importen ökar något. Konsumtionen av kött ökar, trots att den ”gröna medvetenheten” också ökar.
Det pratas sällan om överproduktionen, produktionsvärdet och vinstintresset när det kommer till djurrättsfrågor, när det är det som är grunden till animalieproduktionen och drivkraften bakom att den fortgår och bara verkar öka. Istället pratas det om enskilda personers moral och behovet av personlig förändring (det vill säga, konsumera djuretiskt), och många försöker övertyga medmänniskor om att välja bort animalieprodukter genom att anspela på folks känslor. Detta är inte fel i sig, men det är otillräckligt och kan leda bort från behovet av kollektiv kamp.

För att få bort exploateringen av djur krävs det ett helt annat slags samhälle på global skala och ett helt annat samhällssystem. Kapitalismen är oförmögen och ovillig till att möta de grundläggande behov som människor, djur och vår planet har.
Det krävs aktiv kamp från gräsrötterna – fackföreningar, arbetarorganisationer, djurrättsorganisationer, klimatföreningar, arbetare, vänstern och alla de av klassamhället förtryckta grupperna – för en socialistisk samhällsomvandling på global skala. Detta eftersom så länge vinstintresset består kommer även förtrycket av djur att fortsätta. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!