Storbankernas kvartalsvinst nära 30 miljarder

2015-05-06 16:25:29
De fyra storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) fortsätter att slå vinstrekord. Storbankernas totala vinst under det första kvartalet i år blev 29,3 miljarder kronor. Det ger en daglig vinst på 325 miljoner kronor.

Storbankernas kvartalsvinst i  år är drygt 4 miljarder kronor större än första kvartalet 2014. 

 Nordea gjorde en vinst på över 13 miljarder kronor, nästan 2 miljarder mer än samma kvartal i fjol. 

Handelsbanken gjorde en kvartalsvinst på 5 miljarder kronor. Det är det högsta rörelseresultatet under ett första kvartal i bankens 143-åriga historia, enligt Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen.

Kvartalsvinsten har redan fått aktieägarna att hoppas på ännu en utdelningsfest nästa år.

Trots minusräntor tjänar bankerna storkovan på att låna ut och har ett direkt intresse av att blåsa upp kredit- och bostadsbubblan. 

”Sanningen är också att en allt större del av den ränta som du betalar är ren vinst för banken. Det är högst sannolikt att var tredje räntekrona du betalar på ett rörligt (tre månaders ränta) lån är ren vinst”, skriver svt.se den 29 april.

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att införa en bankskatt som skulle ge statskassan ett tillskott på 4 miljarder kronor – ett futtigt förslag med tanke på bankernas vinstsummor. Men det blir inte ens en bankskatt. 

På 1 maj i år meddelade finansminister Magdalena Andersson att S droppat bankskatten och istället vill införa en finansiell aktivitetsskatt. Hur en sådan skatt ska se ut och hur mycket den skulle ge ska dock först utredas. Det är alltså mycket möjligt att aktivitetsskatten går samma väg som bankskatten. Det blir ingenting till slut. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!