Storbritannien: Massprotester mot Trump

2018-07-18 10:31:48

foto: Socialist Party
Hundratusentals demonstrerade i London mot ärkerasisten och -sexisten Donald Trump.

Fredag den 13 juli ägde massiva demonstrationer rum mot USA:s president Donald Trumps statsbesök till Storbritannien. Socialist Students och Young Socialists uppmanade skolor att protestera och organisera walkouts mot Trump, en uppmaning som fick ett starkt gehör.

Efter att studenterna demonstrerade vid skolgrindarna kring 8.30 på morgonen åkte de till Trafalgar Square för att ansluta till de enorma anti-Trump-demonstrationerna. Uppskattningsvis 250 000 demonstrerade i London.
Socialist Students och Socialist Party (CWI England & Wales) manade till omedelbara nyval för att få ett slut på Tory-regeringen [högerregering] likaväl som deras band till Trumpadministrationen, som båda är rasistiska och sexistiska.
På våra plakat stod det bland annat ”Ta kamp mot trumpismen och kapitalismen”, och många skanderade ”Ut med Tories – in med Corbyn”.
Tories är i kris. Premiärminister Theresa Mays makt är bräcklig. För första gången sedan 1982 har två ministrar avgått inom loppet av 24 timmar, då inbördeskriget kring Brexit rasar för fullt och har blivit till en storskalig konflikt. 

Theo Sharieff, nationell samordnare för Socialist Students, berättar:
– Dessa walkouts visar att ungdomar är politiskt engagerade och redo att kämpa för vår framtid. Trump exemplifierar ojämlikheten och småsintheten hos det kapitalistiska systemet, vilket straffar arbetarklassen och ungdomar i syfte att försvara storföretagens och de superrikas vinster. Vi kan stödja kampen mot honom i USA genom att störta våra egna Trump i Storbritanniens regering.
– Socialist Students uppmanar Jeremy Corbyn och fackföreningsledarna till att koordinera strejker och protester med krav på allmänna val nu samt kämpa i den valrörelsen för ett socialistiskt program. Vi säger att detta måste inkludera skrotandet av avgifter till högre utbildning, återinförande av EMA [Education Maintenance Allowance, ett slags studiebidrag], ett omedelbart införande av en minimilön på 10 pund i timmen (cirka 120 kronor) hyrestak och byggande av kommunala hyresrätter samt förstatligande och offentlig ägande av banker och de största företagen för att finansiera detta. 

Socialist Party Londons ungdomsorganisatör Helen Pattison tillägger:
– Socialist Party har en stolt tradition av att hjälpa ungdomar att organisera kampen för sina rättigheter. Ungdomar är arga och har all rätt att vara det. Vår framtid tas ifrån oss. Samtidigt som vi kämpar för gratis utbildning och anständiga jobb kräver vi också rösträtt från 16 års ålder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!