OFFENSIV 50: Stormöte, seminarier, utställningar, workshop, FEST, middag, musik, dans

I tider av ökad rasism, klimathot och militarisering fyller den socialistiska veckotidningen Offensiv 50 år. Med detta firande är du med och bygger en motkraft, med hjälp av lärdomar från decennier av kamp, med internationell framåtblick och pepp. Dagen kommer innehålla seminarier för fördjupning, stormöte, filmer, utställningar, en underbar middag, bar, musik, dans och kamratskap.

PLATS: Rågsveds Folkets hus, Stockholm

DATUM: Lördagen 22 april

PROGRAM:
15:00 Parallella SEMINARIER:
– Vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism. Panelsamtal mellan tidningarna Offensiv, Internationalen, Brand, Flamman och Fempers.
– Klimatkampen: hur får den fart?
– Facklig Offensiv, från arbetsplatsorganisering till vänsteropposition
– Socialistisk Feminism, våra kroppar våra liv.
17:00 Mingel och utställningar
17:30 STORMÖTET startar. Appeller, filmer, musik
19:00 MIDDAGEN startar
20:00 FESTEN fortsätter med musik, dans och kamratskap till midnatt.

ARTISTER och TALARE – PS läs mer på de intressanta presentationerna nedan – Bland de som framträder den 22 april finns: Arne Johansson// Boel Bernmark // Jan Hammarlund// dansgruppen Asov// Petri Myllykoski // Katja Raetz // Jonas Karlsson // Serge Jordan// Jonas Brännberg // Similla Ubbe // Arne Müller // Liv Shange Moyo// Per Olsson// Katja Hildén// Marco Espwall // Leonidas Aretakis // Per-Åke Westerlund // Britta Brus // Vilgot Karlsson// DJ Mariana Silva Valera // Elin Gauffin // Andy Moxley // Anna-Klara Bratt // Amy Ferg

BAKGRUND
Redan från starten 1973 fanns koppling till internationalen, det var det S-ledningen tog fasta på när “Offensivarna” blev uteslutna efter åtta nio år av vänsterfalang inom SSU. Dessförinnan hade tusentals ungdomar röstat för tidningens program för förstatligande av storföretagen under arbetarkontroll och hundratals hjälpt till att sälja tidningen.
På 1990-talet gick den svenska kapitalismen in i en dramatisk ekonomisk kris. Förborgligandet av socialdemokratin gick snabbt och Arbetarförbundet Offensiv var med och stötte upp olika proteströrelser såsom Elevkampanjen, Koalitionen mot rasism och Upprop för Rättvisa – för att 1997 byta namn till Rättvisepartiet Socialisterna. Detta år blev Offensiv veckotidning.
På 2000-talet har Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna varit viktiga krafter i rörelser mot nyliberalism, rasism, sexism och krig. Tillsammans med International Socialist Alternative, som har sektioner och grupper i 30 länder, reser vi den internationella solidariteten, visionen om en rättvis och fredlig värld baserad på gemensamt ägande och styre, samt maningen till kamp och motstånd i de påträngande dagsfrågorna som matpriser, våld och hyreshöjningar.
Den 22 april är alla som är lockade av socialismens idéer, och som tycker det är viktigt att vänstern samarbetar mot den rasistiska högerregeringen, välkomna till diskussion och fest. Redan tidigare samma dag hålls för medlemmar en konferens för namnbyte på partiet där ett förslag är Socialistiskt Alternativ.
Vi är mycket stolta av att ha lyckats komma ut med Offensiv i 50 år. Nu är vi fast beslutna att fortsätta bygga marxismen inom arbetarrörelsen och bland ungdomar. Offensiv behövs mer än någonsin. Som en röst för förtryckta, som ett stöd i att resa socialistiska svar, föra vidare lärdomar från arbetarhistorien, som en nyhetsspridare för den kamp som pågår, som en sammanlänkare av olika rörelser. Offensiv är kollektiv till sin natur med många olika skribenter, med många säljare och läsare som möts i dialog. Vi bjuder in till ett gemensamt firande.

Varmt välkommen!

BILJETTPRIS: 300 kronor (då ingår seminarier, stormöte, utställningar, workshop, konserter, middag, välkomstdrink)
Ungdomsrabatt (under 20 år): 200 kr

SWISH-NUMMER: 123 240 32 85, skriv 22 april som meddelande PLUSGIRO: 87 96 49-2

ANMÄL ditt deltagande: maila till rs@socialisterna.org (betala biljettpriset på en gång eller senare).


Presentation 1. ARNE JOHANSSON & NATALIA MEDINA

Offensivs grundare Arne Johansson deltar självklart på firandet, och kommer berätta både om 1970-talet och den röda linje fram till idag:

”Offensiv startade för 50 år sedan som en marxistisk opposition inom SSU och S för ett socialistiskt övergångsprogram. Den respons vi fick blev för mycket för S-ledningen. På Offensivs 50-årsfirande kommer jag att berätta om vad som låg bakom häxjakten mot Offensiv och massuteslutningarna.”

Offensivs fotograf Natalia Medina ställer ut den 22 april:

”I tio av Offensivs 50 år har jag fotograferat kampen. Nu ska det bli oerhört kul att få visa dessa bilder i ett större format i samband med 50-årsfirandet. Det blir en utställning som visar hur starka vi är när vi kämpar tillsammans och som förhoppningsvis kan fungera som bränsle i den fortsatta kampen. Kanske kan du hitta dig själv på någon av bilderna.”


Presentation 2. JAN HAMMARLUND & BOEL BERNMARK

Jan Hammarlund spelar på Offensivs 50-årsfirande!

Denne älskade trubadur började spela 1972. Jan Hammarlunds gitarr och stämma har varit en del av kampen i över fem decennier: från kampen mot militärdiktaturen i Chile, till Vietnamrörelsen, gayrörelsen, i asylkampen, antirasismen, till otaliga arbetarkamper och antikrigsrörelser. Jan Hammarlunds senaste låt ”Violinen i Mosul” finns på YouTube.

Boel Bernmark från RS och Unga Socialister:

”Jag kommer att tala om hur vi unga har en viktig roll att spela i klimatrörelsen, eftersom det är vi som har ärvt den här planeten och katastroferna som redan är här, och som kommer att fortsätta om vi inte gör något. Skolstrejkerna för klimatet behöver kombineras med fler strejker på arbetsplatserna. Vi måste kämpa mot hela det ekonomiska systemet som har skapat klimatkrisen.”

——————————————————————————————–

Presentation 3. Asov, Smilla Ubbe, Ingrid Eriksson, Serge Jordan

Asov, förening för afrikanska kvinnor. Verkar för trygghet, empowerment och genusperspektiv i förorten. Bland annat med kampanjen ”Rör inte min kropp – jag bestämmer själv”. En av Asovs ungdomsföreningar kommer dansa den 22 april

Smilla Ubbe, konstnär, klimataktivist, aktiv i flera rörelser:

Jag ska prata om klimatrörelserna. Det är intressant med organisationsekologi, hur organisationer samverkar fast man har olika metoder. Som ett spektrum, och hur rörelserna utvecklas och kompletterar varann. Greenpeace var ju exempelvis radikala först, men när mer extrema dyker upp (som Just Stop Oil) så kan de förflytta sig, bli mer ”tillgängliga”. I Storbritannien har nyligen Extinction Rebellion sagt att ”vi lägger av”, men det är ett media-stunt. Egentligen lägger de om strategin, satsar på massmobilisering.”

Ingrid Eriksson, 19 år i Umeå kommunfullmäktige:

”Jag kommer att tala på stormötet om hur vi erövrade platserna i Umeå kommunfullmäktige och lärde oss att använda dem för att organisera kampen på gator och torg. Kampuppsvinget i hela Sverige på 90-talet var enormt och det finns väldigt mycket att ta med sig från denna tid.”

Serge Jordan – är en av de internationella gästerna som kommer till Offensivs 50-årsfirande. Han sitter i International Socialist Alternatives ledning och kommer att ge inspiration från arbetarkampen i andra länder. Serge har sitt ursprung i Belgien och kommer att ta upp både om generalstrejker där och den accelererande masskampen i Frankrike. Serge är nu verksam i Indien och var även med i en ”hartal” – en obegränsad riksomfattande generalstrejk – på Sri Lanka förra året.


Presentation 4. Panelsamtalet mellan vänstertidningarna

Den 22 april tar sig Anna-Klara Bratt från FemPers, Leonidas Aretakis från Flamman, Marco Jamil Espvall från Internationalen och Per Olsson från Offensiv ann den angelägna uppgiften att – med Liv Shange Moyos hjälp – diskutera ämnet Vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism.

———————————————————————————————————————————-

Presentation 5: Amy Ferg och Petri Myllykoski

Amy och Petri inleder seminariet Facklig Offensiv, från arbetsplatsorganisering till vänsteropposition.

Amy Ferg är barista och klubbordförande för Unite the Union Hospitality på Nordirland. Amy kommer att berätta om den enorma strejkvåg som har svept fram över Storbritannien, men också om hur fackföreningar har mobiliserat och enat arbetare för att stoppa hotet om sekteristisk splittring och nytt våld mellan de olika arbetarklass-samhällena på Nordirland.

”Jag ser fram emot att dela lärdomar, tips och erfarenheter med fackligt aktiva och arbetare i Sverige”

Petri Myllykoski är bussförare, huvudskyddsombud och fackligt aktiv inom Kommunal.

”Det har varit försämringar på arbetsplatserna i Sverige i 30 år. Det krävs en starkare organisering och samordnad kamp för att ändra på den utvecklingen. Det måste starta någonstans, och jag hoppas att diskussionerna på det fackliga seminariet på Offensiv 50 kan bidra till det”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!