Storstrejk – nästa steg

0000-00-00 00:00:00
Demonstrationerna i Danmark 3 oktober ägde rum i samband med att folketinget (danska riksdagen) öppnades. På många håll genomfördes de största demonstrationerna på 20 år.

Dagarna innan tisdagens jättemanifestation hade föregåtts av en rad aktioner. ”Upproret mot de kommunala nedskärningarna växer. Varje dag är det allt fler som deltar i demonstrationer, strejker och blockader”, konstaterade det fackliga nätverket Fagligt ansvar i slutet av september.

En historisk dag

Höstens kamp har inspirerats av den väldiga manifestationen 17 maj, då mer än 100 000 demonstrerade mot att regeringen ville försämra pensionerna och villkoren för unga arbetslösa.
Efter att ha gjort vissa smärre eftergifter till vårens proteströrelse följde ett nytt dråpslag.
Högerregeringen och dess stödparti, rasistiska Dansk Folkeparti, påtvingade kommunerna budgetramar som betyder nedskärningar.
De nya storkommuner som bildas då många kommuner slås ihop vid årsskiftet får då helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att klara vård, omsorg och skola.
I Århus, Danmarks andra stad, är följden av högerregeringens politik nedskärningar på 410 miljoner danska kronor (1 dansk krona motsvarar 1,25 svenska kronor) varje år fram till 2010. ”De som drabbas av nedskärningarna är äldre, barn, handikappade och de som redan lever i samhällets utkanter”, skrev LO i Århus i ett uttalande som också krävde mer pengar från staten.
Om kommunerna fick växa lika snabbt som ekonomin i övrigt skulle den kommunala budgeten i Århus 2007 vara 436 miljoner danska kronor större. Totalt skulle kommunerna ha åtta miljarder danska kronor mer 2007. Men regeringen säger nej, för att tvinga fram nedskärningar, privatiseringar och avskedanden. Det handlar om miljarder som ska skäras ned och 15 000 jobb som är i fara, därav det kommunala upproret.

Kommunalt uppror

I stortinget 3 oktober försökte statsminister Anders Fogh Rasmussen förbigå protesterna med tystnad. Istället hävdade han att kommunerna ”har mer pengar än någonsin”.
Sanningen är att kommunerna i förhållande till behoven får mindre resurser 2007 än idag, samtidigt som Danmark aldrig varit rikare och statens kassa aldrig så välfylld.
Den 3 oktober var en historisk dag. Men än har regeringen inte backat och kampen måste gå vidare i form av en politisk strejk, som stannar hela Danmark.
De fackorganisationer och gräsrotsrörelser som står bakom upproret mot nedskärningar bör så snabbt som möjligt sätta ett datum för strejk och nya massdemonstrationer.
• Stoppa nedskärningarna och privatiseringarna – mer pengar till kommunerna. Kommunala budgetar enligt behov – bygg ut den offentliga vården, omsorgen och skolan.
• Vägra acceptera regeringens tvångsåtgärder – inga kommunala nedskärningar eller avskedanden.
• Förbered nya aktioner – med strejker och demonstrationer.
• Riv upp försämringarna av pensionerna.
• Stoppa rasismen – gemensam kamp för vård, omsorg och skola.
• Återinför rätten till asyl.
• Bort med nedskärarpolitikerna.
• Ut med Rasmussens regering – för en arbetarregering och socialistisk politik.
• Låt kampen bli början till ett nytt politiskt alternativ – ett kämpande, demokratiskt arbetarparti för välfärd till alla.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!