Stort stöd till BB-kampen

2017-08-30 23:58:43

foto: Andrew Herbert
Vårdkampen i Västernorrland har vunnit stort stöd runt om i landet.

BB-ockupationen och de massiva demonstrationerna har gjutit ett starkt folkligt stöd i hela Ådalen för ett fortsatt Sollefteå akutsjukhus med BB. Kampmetoderna och beslutsamheten i att man inte accepterar nedläggning, utan tänker kämpa fram tills beslutet ändras, har blivit till ett exempel som har inspirerat och mötts av solidaritet i hela landet.

Sjukhusaktivisterna och BB-­ockupanterna har från första början mobiliserat kamp för sin sak i Ådalen, men har också sökt stöd i övriga Västernorrland och hela landet.
Att föra en gemensam kamp för upprustning av vården i hela länet och i hela landet har varit viktigt – att inte låta sig splittras. Därför är det inte överraskande att vårdkämparna från Ådalen arrangerar årets manifestation av ”En annan vård är möjlig” i Sundsvall söndag den 3 september klockan 13.00.

Under sommaren har flera filmer om BB-ockupationen haft premiär. På Urkultfestivalen i Näsåker visade Håkan Berthas och sonen Leo Berthas sina kortfilmer Burn-outs om EPA-traktorungdomar som protesterar mot nedläggningen, Var ska Jenny föda? samt den längre huvudfilmen Rädda Ådalen.
Sveriges radio sände i juli kortdokumentären BB-ockupationen i programmet Tendens och finns att lyssna på i SR Play. Nya stödkonserter har hållits och samlat både folk och pengar, men framför allt entusiasmerat och hållit uppe ångan i kampen.
Mindre engagemang och mer populism visade sig Sverigedemokraternas och Centerpartiets krav på folkomröstning i BB-frågan vara. När Tidningen Ångermanland i somras kollade hur många namn partierna hade samlat in för sitt krav visade det sig att de inte ens hade brytt sig om att börja samla in de 20 000 namnunderskrifter som krävs.

Om ett drygt år är det landstingsval. Ju närmare valet kommer, desto mer blåser det uppe på landstingstoppen. Särskilt de maktbärande Socialdemokraterna börjar nu positionera sig för att minska det förväntade raset. Erik Lövgren, socialdemokratiskt regionråd och ansvarig för de senaste årens nedskärningar och nedläggningar, deklarerade nyligen att han inte kommer att ställa upp för en ny mandatperiod.
Även nedskärningspolitiker från andra partier säger att de inte ställer upp för omval nästa höst.

BB-ockupationen i Sollefteå fortsätter. Hittills har kampanjen haft mer än 3 656 unika ockupationstillfällen.
Den 25 september kommer tre av ockupanterna att på nytt resa till Stockholm, nu för att uppvakta den nya sjukvårdsministern Annika Strandhäll med 20 000 namnunderskrifter och för att få ett samtal om situationen för vården i landet.
– Vi hoppas också med besöket i Stockholm att inspirera andra att starta ockupationer i det här området, säger Carina Hellström till Tidningen Ångermanland. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!