Straffas med löneavdrag efter strejk

2007-08-30 14:29:23
Efter den vilda strejken på Volvo Umeverken, innan industrisemestern, drabbas nu flera av de strejkande av löneavdrag.

– Det handlar inte om så många kronor, men det är ännu ett exempel på provokativt agerande från Volvo.säger Erik Pettersson, ledamot i fackklubben på Volvo.

Provokativt agerande

Volvo menar att man på måleriet tog en förlängd fikarast – och drar av trettio minuters lön för detta. På monteringen, som tog en två timmar lång paus för att ”städa fabriken och putsa verktygen”, har företagsledningen valt ut ett antal personer som nu hotas av löneavdrag.
– Ärendet är inte avgjort ännu, säger Pettersson.
– Företaget vill nämligen göra avdrag på både strejkande och icke-strejkande. Arbetsledningen verkar inte ha någon förteckning över vilka som deltog. Vi ska kolla om åtgärden är i enlighet med arbetsrätten.
LKAB beslutade under sommaren om att inte göra något löneavdrag för de gruvarbetare som strejkade i våras. Pettersson kommenterar skillnaden mellan de olika företagen:
– På LKAB verkar man vilja ha lugn och ro nu när avtalet är i hamn. Volvo, å sin sida, verkar vilja bestraffa sina anställda. Hur som helst tycker alla jag talat med att den spontana strejken var värd löneavdraget.
De segdragna löneförhandlingarna på Volvo Umeverken, som utlöste strejken, är ännu inte avslutade. På tre andra Volvofabriker har avtalen slutits på en nivå högt över det bud som Volvo Umeverken först gav.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!