Strejk stoppade avsked

2009-05-06 12:10:39
Efter dagskiftets strejkaktion igår (tisdagen den 28 april) tvingades Linamars företagsledning till förhandlingsbordet. Avskedandet av Rob har upphävts och han förblir fackligt förtroendevald, men han är fortfarande suspenderad, och förhandlingarna äg­er rum denna morgon.
Arbetarna kräver Robs fullständiga återanställning, utan förbehåll, samt att inga åtgärder vidtas mot nå­gon enda som har stött honom. Om dessa krav inte uppfylls hotar de med förnyad strejk.
Ytterligare förhandlingar har schemalagts till onsdagen den 6 maj. Un­der tiden har Rob sitt jobb kvar och sin post som fackligt förtroendevald på arbetsplatsen. Ett beslutsamt agerande har tvingat Linamar att tänka efter en gång till.

– Företaget kallade in mig på kontoret och anläggningschefen och gruppöverhuvudet gav mig ett skriftligt uppsägningsbesked rakt av, utan någon facklig representation, utan nå­gra disciplinära procedurer, berättar Rob Williams och fortsätter:
– De godtog att jag inte har gjort mig skyldig till någon som helst grov misskötsel och sa i grund och botten att uppsägningen beror på att facket i­frågasätter allt de säger och gör på fabriken. Så det är uppenbarligen på grund av facklig aktivitet.
– Detta går helt emot lag-stiftningen, det skulle bli en fällande dom i Arbetsdomstolen. Men trots det är det arbetskamraternas åtgärder för att försvara mig som betecknas som olagliga.

– Arbetsstyrkans respons
var fantastisk. De var lite nervösa, detta är helt klart ett brutalt, cyniskt försök från företagsledningen. Men så fort killarna förstod vad som stod på spel drog de igång försvaret. Företaget vil­le att jag skulle ge upp, vilket jag vägrade att göra.
Jag sprang sedan ut från kontoret, genom anläggningen och in på fackklubbskontoret, vilket företaget inte har nyckel till. Fem poliser kallades till platsen för att få ut mig, så pojkarna omringade kontoret och vägrade att gå därifrån. När detta hände blev poliserna uppenbarligen väldigt tveksamma och lämnade området.

– Cheferna ser helt klart krisen som ett tillfälle att attackera arbetarna på de arbetsplatser där facket är starkt, där vill de angripa facket. Vi har en fantastisk historia bakom oss på den här arbetsplatsen, ifråga om att försvara våra arbetsvillkor, kontrakt och jobb, vilket gör att de inser att det är oundvikligt att de måste ge sig på facket för att gå igenom det de vill ha.
– Därför måste man kämpa och det måste råda kampenhet, och därför bör Visteonarbetarna stödjas i sin kamp.
– Företaget har dragit slutsatsen att arbetarna inte bör förvänta sig anständiga jobb och villkor och det en­da sätt som vi kan behålla dem på är genom att kämpa för dem.
Rob har varit väldigt aktiv i kampanjen för de avskedade monteringsarbetarna på Visteonbilfabriken och han har besökt företagets samtliga tre anläggningar.
Linamar känner av den ekonomis­ka nedgången och nyligen varslade man 140 om uppsägning.
www.socialistparty.org.uk

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!