Strejkande sopgubbar säger upp sig – all sophämtning i Stockholm ligger nere

2017-07-12 13:03:58




Idag (den 12 juli) sa de strejkande sopgubbarna på Reno Norden i Stockholm upp sig. Uppsägningarna kommer efter sju dagars strejk. Samtidigt har sopgubbarna  på Liselotte Lööf beslutat sig för att inte hämta några sopor så länge inte konflikten är löst

–      Alla på Reno har sagt upp sig, och Stockholm har ingen sophämtning tills detta löses, säger Jocke en av de strejkande som sa upp sig idag.

För många var det tufft beslut att ta.  Sopgubbarna vill jobba.

Uppsägningar är en följd av Reno Nordens och Stockholms Vatten ständiga provokationer och vilja att gå vidare med nyckelinventering och lönedumpning.

Till det ska läggas att arbetsgivarna stämt de strejkande till Arbetsdomstolen (AD). På fredag väntas AD ta ställning till stämningen och fatta en dom som går helt på arbetsgivarens linje och som skulle följas av att de strejkande avskedades.  Redan efter strejkens första dag sa ledningen för Reno Norden att sopgubbarna kommer att avskedas.

”Nu vädjar  vi till Stockholms invånare, samt stadshusets styrande politiker:
Stockholm behöver oss. Utan oss stannar sophämtningen.
Vi vill ha en lösning snarast, samt återgå till arbetet.
Vi vill hämta sopor, som vi har gjort i över 20 år eller mer, utan anmärkning.
Varför skall vi få sänkt lön, samtidigt som aktieägarnas vinster skjuter i höjden direkt från medborgarnas fickor?
Det tycker vi är fel!”, säger Stockholms Sopgubbar i ett uttalande idag den 12 juli.

Ge ditt stöd till sopgubbarnas kamp

Den 5 juli gick ett 50-tal sopgubbar på Reno Norden AB, som har cirka 55 procent av sophämtningen i Stockholm, ut i strejk för löner, arbetsvillkor och ingen nyckelinventering. När detta skrivs, tisdagen den 11 juli, är strejken på väg att påbörja sin andra vecka.

Varken Reno Norden eller Stockholms Vatten har visat något intresse för att hitta en lösning. Reno Norden har sagt att de strejkande ska avskedas och väntar bara på att Arbetsdomstolen ska ge grönt ljus för detta.

– De vill byta ut oss om vi inte accepterar lägre lön. Därför vill de åt våra yrkeskunskaper. Vi är beredda att börja jobba på en gång, men vi tänker inte hjälpa dem att sänka våra löner eller ersätta oss, sa Peter Börjesson, talesperson för sopgubbarna, till Offensiv när strejken inleddes.

Upprinnelsen till strejken är upphandlingseländet och privatiseringen av sophämtningen. Den senaste upphandlingen i Stockholm vanns av Reno Norden och Suez. Från den 1 oktober tar man över från Liselotte Lööf. Reno Norden vill efter övertagandet sänka sopgubbarnas löner med uppemot 10 000 kronor genom att ändra poängsystemet, samtidigt som man vill lägga på fler arbetsuppgifter.

En av de strejkande berättade för Offensiv att han, som idag tjänar 32 000-33 000 kronor i måna-
den, med Reno Nordens poängsystem skulle få en lön på 28 000 kronor, samtidigt som arbetstiden ökar med 6 timmar i veckan. Det har för övrigt spridits många lögner om sopgubbarnas löner. Reno Nordens vd påstod efter första strejkdagen att sopgubbarna tjänade uppemot 50 000 kronor i måna-den och att arbetstiden låg under 30 timmar i veckan. Snittlönen för en sopgubbe, enligt fackklubben, är 34 000 kronor i månaden.

Inför att Reno Norden tar över den 1 oktober har Stockholms vatten krävt att en nyckelinventering ska göras. Den har också påbörjats. ”Vi äger kunskapen i era huvuden”, påstår Reno Norden.

Det var när inhyrda kontrollanter började åka med i sopbilarna som man fick nog.

– Nyckelinventering är inte vårt jobb. Det ingår inte i våra arbetsuppgifter. Den frågan står nu i förgrunden, sa en av de strejkande under den tredje strejkdagen.

Nyckelinventeringen var en provokation. Det handlar inte om några enstaka nycklar, utan varje sopgubbe har med sig en jättelik nyckelknippa, 10 kilo tung och det finns de som väger 13 kilo, och kunskapen om var nycklarna går och var soprummen finns sitter i huvudet. Det är en unik kunskap som Reno Norden och Stockholms Vatten vill råna sopgubbarna på för att kunna ersätta dem med inhyrd personal.

Reno Norden och Stockholms Vatten har under strejken febrilt försökt hitta entreprenader och andra som ska hämta soporna. Men strejkbryteriet har haft liten effekt och sopberget kommer att växa. ”Vi har den här problematiken med ny personal, man ska hitta och komma in överallt och trots att vi har nycklar är de inte identifierade just nu”, tvingades Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm Vatten erkänna i början av denna vecka.

Reno Norden och Stockholms Vatten bär ansvaret för det tilltagande sopkaoset.

Reno Norden har även stämt arbetarna inför Arbetsdomstolen (AD) som också har dömt 51 sopgubbar att betala 5 000 kronor i böter för att man gick ut i strejk. Det är olagligt att strejka efter att avtal har slutits och ”fredsplikt” råder. Men den fredsplikten är ytterligare ett vapen i arbetsgivarnas arsenal mot arbetarna och facken.

Det är olagligt att strejka under gällande avtal (och regeringen vill införa en Lex hamn som inskränker strejkrätten ytterligare), men inte olagligt att avskeda strejkande arbetare. De första strejkande att avskedas med lagens hjälp var bilarbetarna på Bil & Traktor i Boden 1978. Nu vill Reno Norden att AD ska ge klartecken till att avskeda de strejkande sopgubbarna.

Det är inte första gången som sopgubbarna har tvingats strejka för att försvara sina villkor efter upphandling. År 2009 och 2010 genomfördes sopstrejker för samma krav som nu och som en följd av upphandlingseländet: Strejkerna slutade i framgång för arbetarna. Men AD gick på arbetsgivarnas sida i en skandaldom i februari 2010 som öppnade för lönesänkningar och försämrade lönevillkor.

I måndags (den 10 juli) fick Re-no Nordens sopgubbar aktivt stöd från de som arbetar för Liselotte Lööf som i flera timmar avvaktade med att rulla ut bilarna. Samma dag kom de städare som avskedas av MTR efter att man tog över pendeltågtrafiken för att visa sitt stöd.

Fortsatt stöd och sympatiaktioner från arbetsplatser, särskilt inom sophämtningen, och fackföreningar samt allmänhet är en absolut nödvändighet när Reno Norden och Stockholms Vatten trappar upp.

 Krav måste också ställas på den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad som hittills efter sju dagars strejk inte har sagt ett ord.

Den rödgrönrosa majoriteten bär det yttersta ansvaret för att sopgubbarna drabbas av ännu en misslyckad upphandling.

– Sophämtningen borde återkommunaliseras, säger Jan Spanedal, som är fackklubbsordförande för Transport på Reno Norden, i ett samtal med Offensiv.

Reno Norden är ett företag med skräpstatus. ”Bland Malmös miljöarbetare pyr också missnöjet över Reno Norden. I våras tog företaget över all sophämtning och i delar av staden tvingas renhållarna jobba uppåt 12-13 timmar, för att hinna med turerna. Nu överväger de anställda att ta till sympatiåtgärder för kollegorna i Stockholm”, rapporterade Transportarbetaren den 11 juli.

 Företaget ägs av riskkapitalister och har satt i system att vinna upphandlingar med låga priser. Trots sviktande intäkter har man höjt aktieutdelningen och vd-lönen, vilket ska betalas med lönedumpning. Sparka ut Reno Norden – återkommunalisera sophämtningen.

  • Allt stöd till sopgubbarnas kamp och krav: Ingen nyckelinventering, löneavdrag, stämningar, avsked, eller lönesänkningar. Behåll personalen vid entreprenörsbyte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!