Strejken lamslog Ryanair

2018-08-15 13:03:30

foto: Mark Healey / Flickr CC
Hundratals avgångar runt om i Europa ställdes in den 10 augusti. Nu krävs det att kampen inte mattas av, utan fortsätter för verklig förändring (foto: Mark Healey / Flickr CC).

Den 10 augusti tvingades Ryanair ställa in 22 avgångar från Skavsta flygplats eftersom pilotfacket tog ut piloterna i en endagsstrejk. Ryanair har vägrat att föra samtal med fackrepresentanter anställda av andra flygbolag. Facket varslade om stridsåtgärder för en vecka sedan, men flygbolaget reagerade inte. Man kallade inte till några förhandlingar.

Samma dag tvingades Ryanair ställa in nästan 400 avgångar i Tyskland, Sverige, Irland, Belgien och Nederländerna. Ungefär 55 000 passagerare blev direkt berörda, medan många andra troligen drabbades av stora förseningar.
Ryanairs piloter i Sverige och övriga Europa har inga avtalade rättigheter såsom pensionsinbetalningar, sjuklön eller arbetstidsavtal. De har inget kollektivavtal med sin arbetsgivare. 

Över hela Europa möts Ryanairs anställda av usla förhållanden, anställning via bemanningsföretag, och påhittade frilansarbeten. Påhittade frilansarbeten är ett sätt att låta arbetsgivaren slippa undan kostnaden för sjuklön, semester­ersättning och socialförsäkringsavgifter. Sådana kontrakt är redan vanliga inom byggbranschen. Avsaknaden av socialförsäkringsavgifter och andra arbetsgivaravgifter från arbetare och arbetsgivare kostar skattebetalarna, här likväl som utomlands, miljoner varje år. På grund av det här upplägget har en pilot inom Ryanair som blir sjuk eller förlorar jobbet ingen automatisk rätt till ersättning.
Medan de flesta europeiska länder tillåter företag att dra av lön från strejkande arbetare säger fackföreningsrepresentanter att Ryanair har hotat att beröva anställda sina bonusar och att deras möjligheter till befordran skulle kunna påverkas, något som bryter mot arbetsrättslagar. The Independent Transport Workers Federation (ITF), en paraplyorganisation för fackföreningar, har sagt att Ryanair kan stämmas för brott mot arbetsrättslagar i flera länder.  

Ryanairs chef Michael O’Leary har sagt att han är villig att ta itu med kortsiktiga störningar hellre än att ge efter för krav som skulle äventyra lågkostnadsaffärsmodellen som har gjort Ryanair till Europas största flygbolag.
Investerare börjar dock tvivla. Ryanairs aktier har tappat en femtedel av sitt värde under det senaste året, samtidigt som aktierna för deras lågkostnadsrival Easyjet ökade med en femtedel. Easyjet har sedan länge kollektivavtal.
Ryanair bryr sig inte i första hand om billiga resor eller allmänhetens bästa. De misshandlar i själva verket sin personal och sina passagerare med ett enda motiv: att maximera sin vinst. Michael O’Learys lön är redan långt över 31 miljoner kronor om året, och Ryanair gick förra året med otroliga 15,5 miljarder kronor i vinst. 

Ryanair är ett flaggskepp för den mobbande och superexploaterande kapitalismen. Den 10 augusti kunde vi se den femte dagen av stridsåtgärder som Ryanairs personal har tvingats ta till på grund av Ryanairs omedgörlighet.
Nu ska de två parterna – de irländska piloterna och Ryanairs ledning – för första gången på 24 dagar sitta ner i samma rum tillsammans med en medlare, något som Ryanair har vägrat fram till nu. Det kommer inte att lösa den europeiska konflikten, men det är ett steg framåt som har tvingats fram av de orubbliga facken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!