Strejken skrämmer pamparna

2008-05-07 14:58:03
De stora tidningarnas ledarsidor brassar nu på med allt hårdare ord för att försöka knäcka moralen hos de strejkande sjuksköterskorna, barnmorskorna, biomedicinska analytikerna och röntgensjuksköterskorna. Detta kräver ett omedelbart svar. Allt fackligt stöd till vårdstrejken nu!!!
Gårdagens strejkupptrappning innebar en fantastisk syn utanför MAS i Malmö, när 950 anställda lade ner arbetet och samlades på sjukhusplanen skrikandes ”Strejk” på en rad olika språk. ”Största lokala vårdstrejken hittills, Malmös vård står still”, skrev tidningen Vårdfacket.
Men under rubriken ”Hopplös strejk” hävdar Dagens Nyheter att Vårdförbundet saknar det politiska och fackliga stöd som krävs för att nå framgång. ”Ska Vårdförbundet behöva pantsätta sitt huvudkontor innan någon sätter stopp för denna vansinnesfärd?”, skriver DN. Samma dag, den 6 maj, möttes parterna och medlarna. För att ge SKL råg i ryggen plockar Dagens Nyheter fram de argument man sparat till just ett sådant här tillfälle: ”Tusentals patienters lidande förlängs. Människor kommer att dö i onödan”.
DN fortsätter att förlöjliga Vårdförbundets ordförande och förfasa sig över att medlemmarna körde över förbundsstyrelsen på Vårdförbundets extrakongress, vilket öppnade dörren för strejken. De förfasar sig med andra ord över att Vårdförbundet tillämpar demokratiska principer. De förfasar sig över Vårdförbundets medlemmar som har fräckheten att vilja kämpa för högre lön.
Svenska Dagbladet menar den 27 april att ”facklig kamp är helt enkelt en utsiktslös väg till ett verkligt nivålyft av lönerna” Men hur kom det sig att lönestatistiken för Vårdförbundet tog ett jättekliv uppåt direkt efter förra strejken 1995? Hur kommer det sig att det LO-förbund som fick en relativ framgång i förra årets avtalsrörelse var Handels som lade ett varsel. Hur kom det sig att underjordsarbetarna i Gruvavdelningarna inom Metall fick rejäla lönehöjningar efter två dagars sittstrejk, något som tandlösa förhandlingar inte lyckades åstadkomma? Hur kommer det sig att den danska kommunalstrejken nu lyckats skaka fram 35 miljoner enligt arbetsgivarna och 115 miljoner kronor mer enligt facket än innan strejken?
Det stämmer att ”Varken LO eller de stora riksdagspartierna har ställt sig bakom strejken” (DN). Men de strejkande har ett massivt stöd. Strejken har ”bara” stöd av 85 procent av befolkningen, enligt Synovate.
Försvinnande få fem procent anser att det är fel att strejka. Vilka är dessa fem procent?
Jo det är just högavlönade ledarskribenter, näringslivstoppar och politiker, som alla som liksom SKL:s ordförande tjänar 100 000 kronor eller mer per månad. I den kategorin finns även byråkraterna i LO-toppen. De tillhör samma parti som Mona Sahlin.
Att socialdemokraterna inte ger sitt stöd till strejken visar sig allra tydligast inom SKL:s förhandlingsdelegation där s-partiet följer den högerledda majoriteten. De är själva borgerliga politiker som sedan länge driver en politik där vårdnedskärningar är vardag.
Det betyder inte att strejken inte kan vinnas. Det gäller att öka trycket för att Vårdförbundet och TCO aktivt ska mobilisera det fantastiska stöd som strejken har och ständigt vara beredda till att trappa upp. Vi, vanliga löntagare och brukare, har allt att vinna på en framgång för strejken. Det skulle visa att kamp lönar sig, fler kan ta efter. Det skulle stärka ett fackligt motstånd mot nyliberalismens privatiseringshysteri, som går ut på att hacka sönder löntagares kollektiva styrka. Det skulle framtvinga mer pengar till vården.
Fortsätt kämpa biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och barnmorskor! Ni har redan givit makthavarna skrämselhicka.
De fackföreningstoppar som inte aktivt stödjer vårdstrejken kommer att förlora sina privilegierade positioner den dag då medlemmarna tar makten i sina egna fackföreningar och förvandlar dem till kämpande och demokratiska verktyg i löntagarnas intressen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!