”Strejken visade arbetarnas styrka”

2013-12-19 13:23:09


Marco Veruggio, Controcorrente.

Under fem dagar i november paralyserades Genua i Italien av en lokal storstrejk. Flera tusen kommunalt anställda protesterade mot privatisering av bland annat kollektivtrafiken.

– I maj 2012 valdes en ny borgmästare, Marco Doria. Han valdes som en vänsterkandidat med löften om att försvara den offentliga sektorn. Men istället genomförde han privatiseringar och i år föreslog han privatisering av i stort sett all service.
Det berättar Marco Veruggio från ControCorrente (CWI i Italien) i Genua för Offensiv. ControCorrente har flera medlemmar i kollektivtrafiken och andra delar av kommunen.
I borgmästarens planer ingick att 50 anställda sparkas från stadsteatern, privatisering av sophämtning, kollektivtrafik (spårvagn, bussar, tunnelbana och liftar som används i de branter som omger stad-en) samt stora nedskärningar.

Medlemmar i ControCorrente organiserade i augusti en namninsamling för strejk mot förslagen. Inom sophanteringen skrev en fjärdedel, 410 arbetare, på för strejk.
– När planerna skulle spikas i augusti ockuperade sopgubbarna stadshuset, vilket stoppade ­beslutet. Dagen efter sattes polisen in mot underhållsarbetare, men beslutet sköts ändå upp till september och sedan till november, säger Marco Veruggio.
Nu blev arbetarnas svar ännu kraftigare.
– 800 arbetare ockuperade stadshuset den 19 november. Mötet sköts upp igen. Vilda strejker bröt ut och stan paralyserades i fem dagar.
Sopgubbar och kommunens underhållsanställda anslöt sig till de strejkande inom kollektivtrafiken, 2 300 anställda i det kommunala bolaget AMT.
– De strejkande fick starkt stöd i Genua och hela Italien. Metall- och hamnarbetare, studenter, taxiförare och många andra uttryckte solidaritet. Taxiförarna skickade delegater till de strejkande bussförarnas manifestationer.
– Ilskan riktades både mot kommunen och mot facket. Fackledningen pressades att vara för strejken, men drev inga krav och sakna­de strategi för strejken.
Samtidigt ingrep prefekten, som är statens representant i regionen, och gav de strejkande böter på 500-1 000 euro (4 000-8 000 kronor).
– Efter fem dagar avbröts strejken och det blev förhandlingar. Många arbetare kritiserade liksom vi resultatet, att det stora privatiserings- och nedskärningsprogrammet inte stoppades helt. Nu är ­privatiseringen uppskjuten då det privata bolag som skulle tagit över backade ur.

Kollektivtrafiken i Genua har privatiserats en gång tidigare, år 2004. Men sedan facket efter tryck från medlemmarna tvingats backa från att stödja AMT tog ­kommunen över igen 2011.
– Det viktigaste med strejken var att den visade upp arbetarnas styrka. Stöduttalanden och aktioner genomfördes i andra delar av landet. Många i Genua kände att strejken var en gnista som kunde ha tänt hela Italien. Den 5 december strejkade bussförarna i Florens i två dagar.
– De fem dagarnas kamp kan ge en injektion till stadens varvsbetare som också kämpar mot nya försök att privatisera det statliga varvet. ControCorrentes medlemmar deltog som enda politiska ­organisation i strejken, genom strejkande medlemmar och i solidaritetsaktioner.


Italien: Djup kris – kampen ökar

  • Italien är bland de länder som drabbats hårdast av kapitalismens kris sedan 2007. Industriproduktionen har fallit med 25 procent sedan dess.
  • Samtidigt har landet inte haft samma kamputbrott som Grekland, Spanien eller Portugal. En viktig orsak är vänsterns och i synnerhet kommunistpartiet PRC:s kris.
  • 50 000 demonstrerade mot regeringen och krisen den 19 oktober i Rom, organiserat av in-officiella ”basfackföreningar”, strejkande och sociala rörelser. Dagen innan genomfördes strejker av bl a flyganställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!