Strejker och arbetarkamp världen över

2009-08-13 10:52:58
En attack från 3 000 kravallpoliser kunde inte stoppa arbetarnas ockupation av en bilfabrik i Sydkorea. Det berättar en av många rapporter om arbetarkamp världen över på CWI:s hemsida under juli månad.

• Italien:

Den 2 augusti invaderade en massiv polisinsats en fabrik som ockuperats det senaste året. 50 arbetare har stått fast vid ockupationen mot nedläggning av Innsefabriken, där den berömda Lambretta-vespan tillverkades. En spekulant har nu köpt fabriksbyggnaden och vill sälja utrustningen. Metallfacket Fiom och den fackliga federationen Cgil har svarat med demonstrationer. Fyra arbetare tog sig efter polisräden in på fabriken och klättrade upp på den kran som används för att riva fabriken.

Stöduttalanden skickas till:
fiom.mi@cgil.lombardia.it eller till Fi­oms ordförande Gianni Rinaldi: organizzazione@fiom.cgil.it

• Sydkorea:

Den 22-24 juli genomfördes en tre dagar lång generalstrejk i Sydkorea till stöd för de arbetare som ockuperar bilfabriken Ssangyong Motors. När 2 646 arbetare skulle få sparken vägrade 600 att lämna fabriken och inled­de en ockupation. Tusentals arbetare har  gett sitt stöd vid grindarna och svarat för mat och andra förnödenhe-ter till ockupanterna.  Den 20 juli genomfördes attacken med 3 000 kravallpoliser, 30 fordon, vattenkanoner, tårgas från helikoptrar m m.  Arbetar­na svarade dock med egentillverkade slungor och tvingade polisen på reträtt.

Stöduttalanden skickas till:
Lee Changgeun, KCTU (en fackföre­ningsfederation) inter@kctu.org, eller Jung Hye-won, Metallfacket: inter@metal.nodong.org

• Venezuela:

14 arbetare på stålverket Sidor i Puer-to Ordaz i delstaten Bolivar i Venezu-ela är nu inkallade till domstol. Orsa- ken är att de 2006 var aktiva till stöd för deltidsanställda hos en underleverantör. I värsta fall riskerar de fängel­se i mellan 5 och 10 år. Både offentli­ga och privata media har vägrat att rapportera om deras fall.

Stöduttalanden skickas till:
revolucionario291@yahoo.com

• Ryssland:

Bolaget Tsentrosvarmash i Tver i Ryssland vägrar att acceptera domstolsbeslut om att en facklig ledare ska få tillbaka jobbet. Dmitri Kozh­nov, ledare för facket MPRA, kunde ta sig in på arbetsplatsen först efter ingripande från domstolens funktionärer. Företag och även åklagare anklagar facket för att vara en ”extre- mistorganisation”.

Stöduttalanden skickas till:
info@prokuratura.tver.ru

• Kazakstan:

Arbetare på fabriken Alamatiniski Coach driver kamp och strejkar för att företaget ska förstatligas. Bolaget har svarat med hård repression, inklusive dödshot mot fackliga ledare.

Stöduttalanden skickas till:
aevrz@nursat.kz

• Kanada:

24 000 kommunanställda i Toronto inledde den 22 juni en strejk. Detta sedan löneförhandlingarna har pågått i sex månader och kommunen hotat med sämre anställningstrygghet, sjuk- och pensionsvillkor. ”Den här stan kan inte behandla våra medlemmar som andra klassens medborgare”, sa Ann Dembinski, ordförande för en avdelning i CUPE, Kanadas motsvarighet till Kommunal. De senaste månaderna har det också ägt rum fler strejker i Kanada, t ex ambulanssjukvårdare i British Columbia som har strejkat sedan den 1 april.

Stöduttalanden skickas till:
CUPEs avdelningar i Toronto:  info@local416.org och local79@cupelocal79.org

Läs mer om strejkerna på:

socialistworld.net – CWI:s hemsida.
Skicka kopior på stöduttalanden till cwi@worldsoc.co.uk och till offensiv@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!