
Plannja är ett norrbottniskt företag sedan 40 år tillbaka, och var på den tiden ett resultat av statliga satsningar för att öka vidareförädlingen i det råvaruberoende norra Sverige.
Ingela Karolin är en av de anställda som är ilskna över företagsledningens agerande:
– Ledningen har inte kunnat ge några hållbara ekonomiska argument. Det enda argument som presenterats är att företaget inte är tillräckligt lönsamt och därför måste flytta närmare marknaden.
De anställda har dock visat hur produktionen har sinkats av företagsledningens bristande förmåga att organisera och leda arbetet.
”Tre år tillbaka i tiden startade karusellen när produktionschefen Anders Berg tillsattes som VD för före- taget. Vi bevittnade omorganisation på omorganisation och rutinerad men obekväm personal avyttrades utan vidare förklaring. Problem var att vänta. Oerfaren planering, kvalitets- och ansvarighetsbrister och inkompetenta tillförordnade chefer som varken vill eller klarar av att ta ansvar och fatta beslut delade företaget i två läger om arbetare och tjänstemän. Arbetarna såg givetvis det framtida förfallet först och larmet gick från alla kanter och vrår men gehöret var chockerande tyst”, skriver till exempel Plannjaanställda i en insändare i Norrbottens-Kuriren.
Facket har kallat in en löntagarkonsult för att göra egna ekonomiska beräkningar. Men oavsett vad konsulten kommer fram till måste argumenten backas upp av kamp.
Till att börja med kan de anställda och facket kalla till en man ur huse-demonstration i Luleå för att försvara jobben på Plannja i synnerhet, men även när det gäller andra varslade.
Att företaget kastar ut dem som har byggt upp verksamheten under decennier är oacceptabelt.
Jobben måste försvaras till varje pris. Även om det innebär att de anställda fysiskt måste hindra en flytt av maskiner och annat nödvändigt för verksamheten.
Jonas Brännberg