”Stridsvilja bland lärarna”

2012-09-20 17:16:56
– Det finns en stridsvilja bland våra medlemmar. De tycker att facket måste säga ifrån och många säger sig vara beredda på att en konflikt kan blir nödvändig. Det säger Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund, till Offensiv.

Båda lärarfacken, LR och Lärarförbundet, väntar just på medlarnas bud i löneförhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Trycket från medlemmarna är starkt. I Göteborg demonstrerar de båda facken tillsammans torsdag kväll den 20 september. I Malmö manifesterar lärarna lördag den 29 september.

Till årets avtalsrörelse har krav rests på en rejäl uppvärdering av lärarlönerna, med kravet på 10 000 kronor mer i månaden som riktmärke, alltså på sikt. Förhandlingarna med SKL berör 155 000 medlemmar i Lärarförbundet och cirka 70 000 i LR.
– Vi har haft en reallönesänkning i 15-20 år, konstaterar Zoran Alagic.

LR strejkade senast 1989, då det handlade om både löneavtalet och motstånd mot den kommunalisering som dåvarande skolministern Göran Persson tvingade igenom. År 2000 tvingades dåvarande ordföranden i LR att avgå efter att ha godkänt ett bud som medlemmarna sa nej till. Under de två senaste avtalsrörelserna, 2007 och 2010, varnade lärarfacken också för att det kunde bli fråga om strejk.

– Det finns ett starkt stöd för att läraryrket måste uppvärderas och erbjudas löner som garanterar den framtida tillgången på lärare. Men det gäller inte bara bland våra medlemmar utan vi har också ett starkt stöd från allmänheten och från politiker från alla partier för ett rejält lönelyft för lärarna, säger Håkan Carlsson, presschef på Lärarförbundet, till Offensiv.
– Det är vår starka förhoppning att kommunpolitikerna ska inse att något måste göras när en stor lärarbrist är under uppsegling och vi snart står inför en nationell lärarkris, säger Håkan Carlsson.

Medlarna i årets avtalsrörelse, Jan Björkman och Christina Rogestam, kallades in efter att förhandlingarna helt kört fast. Lärarfacken sa i juni nej till SKL:s bud och medlarna trädde in i augusti.
SKL vill utöver lönefrågan även diskutera ytterligare försämringar i lärarnas arbetstider. Detta till skillnad från friskolearbetsgivarna, som i juni tecknade ett avtal med lärarfacken på 4,1 procent.

Budet kan komma vilken dag som helst. Då kallar LR in sitt förbundsråd, som består av 80 delegater, och Lärarförbundet sitt representantskap med 119 delegater för att ta ställning till budet. De båda förbundens presidium bildar Lärarnas samverkansråd – tre personer vardera inklusive båda förbundsordförandena – som därefter ska svara medlarna.

Det är svårt att avgöra om medlemstrycket kommer att leda till strejk eller inte. Lärarna skulle bid en konflikt få massivt stöd hos allmänheten, men riskera påhopp från politiker och ledningar i andra fack.
– Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till lärarnas berättigade krav, kommenterar Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigledamot för RS i Haninge.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!