Studenter visar vilja att kämpa för bostäder

2013-08-23 10:01:13


Ny styrelse för Socialistiska Studenter valdes under mötet: Caroline Holmgren, Minela Mahmutovic och Denny Jovanovic.

Socialistiska Studenter i Göteborg hade sitt upptaktsmöte den 19 augusti inför skol- och universitetsstarten. De diskussioner och idéer som fördes fram på mötet kring kampanjer och ingripande på skolor och universitet visar på hög kampvilja.

Socialistiska Studenter (SST) finns även på andra håll i världen. Särskilt aktiva är de i England då de bland annat med kampanjen ”Youth fight for jobs” (Ungdomar kämpar för jobb) samlade tusentals studenter och unga på möten och protester mot högerpolitikens nedskärningar och för jobb med bra arbetsvillkor till unga.
På upptaktsmötet samlades studenter från bland annat Göteborgs Universitet, folkhögskola och Komvux för att planera inför kommande kampanjer på skolor och universitet. Sett till diskussionerna var bostadsfrågan en av de viktigaste frågorna att driva för Socialistiska Studenter. Den bostadssituation som råder i främst storstäderna i Sverige idag är något som har slagit hårt mot studenter. 
Det är idag vanligare bland många studenter att hyra ett rum eller i värs-ta fall en soffa hos någon, än att ha en egen lägenhet. Har man som student tur att få en lägenhet är det många som är i dåligt skick med mögel, vägglöss och råttor springandes i korridorerna.

Att SST ska delta på manifestationen i Göteborg på den landsomfattande protestdagen den 21 september mot vinster i välfärden var en självklarhet bland deltagarna på upptaktsmötet. Privatiseringar och nedskärningar på skolor och komvux har visat på de konsekvenser det får för både lärare och studenter. Även det nya förslaget från regeringen om att privatisera universiteten är ytterligare en av faktorerna till varför SST kommer att delta på manifestationen, för en kamp mot privatiseringar och nedskärningar och för bra jobb och bostäder åt alla. 
Med ungdomstidningen Revolt kommer SST att ha bokbord, för att organisera studenter i ett alternativ till det kapitalistiska system som världen över försämrar levnadsvillkoren för ungdomar. 
Arbetslösheten världen över ökar och särskilt bland ungdomar där siffran ligger på över 50 procent i somliga länder. SST vill organisera studenter och föra dem från skolor och universitet och ut på gatorna i kamp för deras rätt till bra jobb och bostäder, för en upprustning av skolorna, inte nedskärningar och privatiseringar, mot rasism och sexism på skolorna, för icke heteronormativa undervisningar och läroböcker med hbt-perspektiv, för en studielön och gratis utbildning och för allas lika villkor!

Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!