Subwayanställda trappar upp kampen

2008-05-21 17:19:52
Lördagen den 17 maj genomförde före detta anställda en aktion utanför Subway i Umeå. Ett tiotal personer delade ut 400 flygblad som uppmanade till bojkott av Subway.

– Folk som inte fått något blad ­vände om för att hämta ett, säger Matilda Ersson, en av de f d anställda.
Under aktionen tömdes Subways butik gradvis, flera kunder vände i dörrarna när de fick höra om Subways agerande. Många hade också sett om Subways agerande i media och kom fram för att ge spontant stöd till flygbladsutdelarna.
Striden handlar om att Subway brutit mot kollektivavtal och inte betalar ut innestående löner. De förhandlingar som facket kallat till förhalas ständigt av arbetsgivaren.
– Gång på gång råkar arbetsgivaren få förhinder, vara bortrest ­eller ha ett annat möte inbokat just när det är dags att förhandla med oss, säger Amanda Olsson.
– Vid ett tillfälle när arbetsgivaren påstod sig vara bortrest ­arbetade han i butiken.
Målet med flygbladsutdelningen var att få arbetsgivaren till förhand­lingsbordet. De före detta anställda vill att Subway omedelbart betalar ut redan utlovade skadestånd och innestående löner.
Ett av de stora problemen på Subway har varit att anställda som krävt sina rättigheter systematiskt utsatts för mobbning från arbetsgivarens sida.
– Anställda med ryggproblem hamnade helt plötsligt på ­arbetspass med enbart tunga lyft, sedan de gått med i facket. Trots att arbetsgivaren var helt medveten om ryggproblemen, säger Matilda.
Andra har blivit utskällda och förnedrade inför kunderna. En händelse under lördagens flygbladsutdelning illustrerar de systematiska trakasserierna. Subways personalchef ställde sig bredvid flygbladsutdelningen och gick till personangrepp mot en av de f d anställda, kallade henne ”helt dum i huvudet” och skrek åt henne att ”dra åt helvete”. Flygbladsutdelarna behöll dock sitt lugn.
– Jag gav henne ett flygblad, som tar upp om problemen med mobbning på arbetsplatsen, och bad henne läsa det, säger Amanda Olsson.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!