”Sudans styrande elit har ökat förtrycket”

2013-02-02 01:24:42
– Den styrande elitens svar på Sudans många kriser är enbart förtryck, förklarade Ayman Adel Amin Abdallah under ett välbesökt möte om mänskliga rättigheter i Sudan på ABF-huset i Stockholm i måndags.

Mötet arrangerades av Asylrörelsen Stockholm, Sudaneese Front for Change och Human Rights Organization Sudan. På mötet deltog även filmaren Maj Wechselmann som visade delar av sin film Det handlar om dig; om oljeexploateringen i ­södra Sudan och i Ogadenprovinsen.
Wechselmann berättade om hur svenska Lundin Oil köpte stridshelikoptrar till Sudans diktator Omar al-Bashir för att rensa landområden på folk åt oljebolaget.
Ayman Amin gav ett unikt och detaljerat vittnesmål som dokumenterades och Sveriges Radio deltog under mötet.
– Människorättssituationen har försämrats under 2012. Försämringen äger rum i ett sammanhang med politiskt dödläge, ekonomisk kris, inbördeskrig i Darfur, södra Kordofan och Blå Nilen, dispyter och spänningar på gränsen till Sydsudan utöver att det blivit troligare med väpnade konflikter i östra Sudan och Abyei, öppnade Ayman Amin sitt vittnesmål.
Ayman Amin beskrev många protester. Exempelvis i Al-Mansir, där invånare efter ett förödande dammbygge genom ockupationer och sittstrejker krävde skadestånd. I Babanousa i södra Kordofan har folk protesterat mot försämrad service och i Nyala mot presidentens beslut att avsätta deras valda guvernör.

Bara under juli månad genomfördes det 180 demonstrationer i Khartoum.
– Kravallpolis och säkerhetsstyrkorna NISS angriper med käppar, vattenslangar, vattenpumpar, tårgas, gummikulor och skarp ammunition, berättade Ayman Amin.
I Nyala sköt polisen ihjäl minst sex personer, däribland gymnasieelever. Ayman Amin var som student i Sudan aktiv i SOAT, Sudan Organisation Against Torture och även i den välkända anhörigföreningen för 28 arméofficerare som avrättades av regimen. Idag kämpar han för asyl i Sverige tillsammans med Asylrörelsen Stockholm.
Även i Sverige är han en nagel i ögat på regimen. Personal från Sudans ambassad i Stockholm har filmat Ayman när han lett protester för demokrati och mänskliga rättigheter. Ayman och hans organisation Sudanese Front for Change var en del av den globalt kända kampanjen som lyckades stoppa steningen av ­23-åriga Layla Ibrahim Issa.

Ayman har också publicerats i ­flera medier som kan läsas i Sudan på nätet. Ayman lever inte bara i fruktan för att bli tvångsutvisad av svensk polis – utan dessutom för att kidnappas av regimens män i Sverige.
Mötet på ABF-huset beslöt att demonstrera under torsdagen vid Utri­kespolitiska institutet som ­skandalöst nog bjudit in Omar al-Bashirs ­högra hand dr Nafie Ali Nafie att föreläsa om situationen i Sudan.

Dr Nafie Ali Nafies grymheter vittnades det också om under ABF-mötet av den f d sudanesiska arméofficeren Saif Obeid, som uppmanade alla att demonstrera på ­torsdagen.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!