Sundsvall: Alliansen startar plundringståg

2012-09-21 09:36:58
Det politiska kaoset i Sundsvalls kommun fortsätter. Trots att den styrande borgaralliansens budgetförslag i juni led nederlag mot det socialdemokratiska förslaget, ger det moderata kommunalrådet Magnus Sjödin nu order om fortsatta privatiseringar av den kommunala omsorgen.

Under de  senaste veckorna har kommunledningen (M+FP+C+KD+MP) och oppositionen (S+V) var för sig lagt fram förslag på hur man ska ­lösa den parlamentariska krisen.
När högeralliansen gick ut med några kosmetiska kompromisser, men framhärdade i sina planer om fortsatta privatiseringar och nyetable­ringar av friskolor, fick S och V nog och kallade till presskonferens. Där meddelade de båda partierna att deras krav på stopp för fortsatta privatiseringar ligger fast och att de nu avbryter alla förhandlingar med kommunstyret.
Det moderata kommunalrådets ursinniga svar på detta blev ett hot som privatiseringsmotståndare nog kommer att få höra inte bara i Sundsvall utan i hela landet framöver; privatiseringsstopp leder till massuppsägningar och nedläggningar av äldreboenden.
– Skrämselpropaganda, kommen­terade en upprörd Lena Österlund (S) från socialnämnden och punkterade kommunalrådets hot med uppgiften om att det tvärtom behövs fler platser i äldreboenden och att det inte finns några behov av uppsägningar inom socialförvaltningen.

Moderatstyret vill för allt i världen inte ha ett nyval, utan klamrar sig kvar vid makten i akt och mening att snabbt genomdriva systemskifte. Kommunalrådet Sjödin upprepar mekaniskt den tomma frasen ”Vi tar ansvar för Sundsvall” och säger sig kunna administrera en S-budget han inte tror på, medan han egentligen med list tänker genomdriva ­fortsatta privatiseringar genom att ta besluten i kommunstyrelsen istället för i kommunfullmäktige.

Redan den 1 oktober påbörjas  privatiseringen av hemtjänsten. Ansvar borde istället vara att respektera det socialdemokratiska budgetförslag som fick majoritet, riva upp beslutet att börja använda privatiseringsverktyget LOV (Lagen om valfrihet) och stoppa fortsatta privatiseringar i kommunen.
Vänsterpartiet är liksom Dagbladets (S) ledarredaktion för att de två politiska alternativen ställs mot var­andra och kräver nyval.
Socialdemokraterna däremot är tveksamma. Något nyval lär det i dagsläget heller inte bli, då det krävs 2/3 majoritet i fullmäktige för ett sådant beslut.
Stefan Lundqvist 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!