Sundsvall: Stoppa nedskärningarna!

2009-10-01 15:12:37
Nedskärningarna fortsätter inom vård och skola i Sunds-vall. De politiska besluten håller nu i slutet av september på att tas av både kommun och landsting och sedan kan det gå fort fram till att uppsägningarna kommer.

De extra pengar som regeringen kom med till kommuner och landsting påverkar inte planerna på att säga upp runt 500 anställda bara på Sundsvalls sjukhus. Dessa pengar innebär 78 miljoner kronor för Västernorrlands landsting. Men trots nedskärningarna och dessa pengar går budgeten inte i­hop för 2010 enligt landstingsdirektö-ren. För bara 3-4 år sedan sades det upp folk på sjukhuset och nu kommer dessa rekordstora uppsägningar. Om inte den politiska kursen bryts av en kamp mot högerpolitiken, har vi att vänta oss nya nedskärningar inom en snar framtid.

Förutom nedskärningarna inom vården fortsätter slakten av skolan. Barn- och utbildningförvaltningen tar nu i veckan beslut om nedskärningar på 95 miljoner kronor under 3 år. Lärarförbundet i Sundsvall har haft en kampanj mot detta under parollen: Låt inte barnen betala krisen. De har nu en namninsamling som ska överlämnas vid kommunfullmäktige till veckan som kommer.
RS-aren och läraren Therese Lindberg berättar att skolpolitikerna drivit en politik som har utarmat skolornas resurser, bland annat genom att bevil-ja ett stort antal friskolor i Sundsvall. Kommunerna vet inte hur många elever de har från termin till termin, vilket gör att det inte går att planera verksamheten och det skapar en osäker situation för anställ­da och elever. Själv har hon blivit varslad om uppsägning de senaste åren samt blev i våras formellt uppsagd, men kommu­nen tog tillbaka uppsägningen strax innan skolstarten i höstas.
– Jag tycker det är ett bra krav som Lärarförbundet driver att skolan ska ha en fyraårsbudget så man kan kän­na sig fredad i några år och kunna jobba i lugn och ro. Det är också bra att Lärarnas Riksförbund driver att skolan ska få statlig huvudman igen, avslutar hon.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!