Sundsvalls sjukhus nedskärningskonsulternas nästa offer

2009-02-04 17:16:40
I förra veckan skrev Offensiv om chockbeskedet att en tre­djedel av tjänsterna vid Örnsköldsviks sjukhus ska bort. 300 anställda varslades omedelbart och ytterligare 128 visstidsanställda.
Totalt 428 personer kan vara utan jobb redan i höst.

Detta enligt förslaget från konsultfirman Mantec som arbetsgivaren har lejt för att utarbeta sparförslaget.
En av avdelningarna som drabbas är BB. Här ska antalet platser minskas från åtta till tre. För att detta ska hålla ska enligt konsulterna en tredjedel av mammorna lämna BB efter 6-10 timmar. Idag ligger mammorna i snitt kvar 2,7 dagar.
Dessutom är Örnsköldsvik är en stad som växer just nu.
Konsultföretaget Mantec har kostat landstinget 5,3 miljoner kronor för att komma med dessa nedskärningsplaner. Och det är bara början. Tidningen Öviks Allehanda har räknat att om deras avtal fortsätter att löpa som det nu är kommer notan att öv­erstiga 28 miljoner kronor inom någ­ra år.

Nu jobbar samma konsultfirma med att planera nedskärningarna på Sundsvalls sjukhus. Det kommer troligen att dröja ett tag till innan vi här i Sundsvall kommer att få se de konkreta planerna. Enligt mitt fack, vårdförbundet, har sjukhusdirektör Mar- garetha Röhden velat skära på s k kringverksamhet och inte direkt vård. Med det menar hon att man ska skära på arbetsterapeuter och sjukgymnaster o s v, inte den direkta sjukhusvården på avdelningarna – men detta är inte på något sätt bättre, vare sig för vårdtagare eller de anställda. Dessa yrkesgrupper är en del av vårdkedjan och en del i att återställa patienter ef­ter sjukdom eller skada.
Andra sätt de tittar på är att försämra vårt schema genom att vi får jobba fler helger eller att man tar bort möjligheten till flex.

Hittills har det inte setts några stora protester mot nedskärningarna.
Det har samlats in flera tusen namn mot nedläggningen av en vårdcentral i Sundsvall. Det är bra, men det skulle behövas massiva protester över hela länet. Vi skulle behöva säga stopp, nu går det inte längre!
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!