Superrika skurkar

2017-03-15 14:35:15
Trumpadministrationen är den rikaste som någonsin styrt i USA, vilket inte vill säga lite. De miljonärer som var ministrar i krigshöken George W Bushs regering i början av 2000-talet hade en sammanlagd förmögenhet på ungefär 250 miljoner dollar (över 2,2 miljarder kronor). Men deras sammanlagda tillgångar är en spottstyver i jämförelse med vad Trumps gäng sitter på. Enbart Trumps handelsminister Wilbur Ross, som brukar kallas “konkursernas konung” har en förmögenhet som är tio gånger större än den sammanlagda rikedomen hos Bushadministrationens tokhöger.

Trumps samling av superrika reaktionärer förfogar tillsammans över en förmögenhet som är lika stor som USA:s fattigaste tredjedel. Det vill säga en handfull superrika med Trump i spetsen har större tillgångar än 43 miljoner amerikanska hushåll.
När Trump talar om att göra USA stort igen (”Make America Great Again!”) så menar han naturligtvis att göra de rika ännu rikare. Det är deras plånböcker och kassakistor som ska bli större genom att råna det offentliga och de fattiga.
”Medan miljontals förlorar sin sjukförsäkring så kan USA:s rikaste familjer se fram emot stora skattelättnader om Obamacare avskaffas. Totalt handlar det om motsvarande omkring 1 400 miljarder kronor i sänkt skattenota”. Detta skrev Dagens In-dustri i måndags. Huffington Post har räknat ut att Trumps förslag kommer att ge USA:s 400 rikaste hushåll en årlig skattesänkning på i runda tal 63 miljoner kronor. Bland USA:s 400 rikaste hushåll finns naturligtvis också klanen Trump. Presidenten själv ligger på plats 156 över USA:s 400 rikaste.

USA är inte ensamt om att styras av lika rika som reaktionära skurkar. En som offentligt har uttryckt sin stora beundran för Trump är Kambodjas premiärminister Hun Sen, som förenar korruption och maktfullkomlighet med att ständigt ljuga om sin förmögenhet. Ska man tro Hun Sen, som har suttit vid makten i över 30 år och som är en de facto-diktator, har han bara en enda inkomstkälla; premiärministerlönen på dryga 115 000 kronor om året. F-n trot. Sanningen är att Hun Sen och hans familj tillhör klubben ”världens rikaste”. Hun Sen-familjen är en maffia – ”affärerna” omfattar allt från landgrabbing till narkotika.

Om Trump gäller också: ”Säg mig vilka dina vänner är och jag skall säga dig vem du är”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!