Supersvindlaren McDonald’s

2013-12-02 16:04:56
Låga löner är orsaken till varför McDonald’s årligen redovisar mångmiljardvinster. I fjol gjorde hamburgerjättens moderbolag McDonald’s Corporation en vinst på närmare 25 miljarder kronor i fjol, varav drygt 18 miljarder gick rakt ned i fickorna på aktieägarna.
Under året har McDonald’s anställda i USA strejkat för höjda löner – från dagens snitt på cirka 8,25 dollar i timmen (52 kronor) till en minimilön på minst 15 dollar i timmen (95 kronor).
McDonald’s ägare och direktörer har svarat strejkerna med att uppmana de anställda att ta ytterligare ett jobb för att få ordning på hushållsekonomin. Ordning på ekonomin skulle de anställda få om man följde det förslag till månadsbudget som bossarna på McDonald’s la fram.
Det är en månadsbudget, som förutsätter extrajobb och inte budgerar för en enda cent till exempelvis klädinköp eller barnomsorg och som utgår från att de anställda varken har sjukförsäkring eller betalar för att värma upp sina bostäder!
McDonald’s så kallade månadsbudget bara ökade stridsviljan hos de anställda. Så nu har bossarna ändrat taktik. Men kombinationen av arrogans och slavägarmentalitet finns kvar.
Sjung och var glad, så räcker lönen och du blir mindre stressad råder McDonald’s i USA sina anställda. Och skulle maten inte räcka till trots sången så har McDonald’s ett annat råd: Bryt maten i mindre bitar så äter du mindre.
Förutom dessa ”råd” rekommenderar McDonald’s de anställda att åka på minst två semesterresor per år.
Två semesterresor när McDonald’s betalar en lön som knappt räcker till hyran!
I en amerikansk tidning berättar en av McDonald’s anställda i Chicago att hon ibland inte ens har pengar till mjölk till barnen.
”Jag började på McDonald’s för tio år sedan, då jag var 16, sedan dess har jag inte fått en lönehöjning utan min lön har förblivit ynka 8,25 dollar i timmen (52 kronor). Jag har att välja mellan att betala mat eller räkningar”, berättar hon.
McDonald’s påstår att man ”inte har råd” med höjda löner. Men i fjol fick McDonald’s vd Don Thompson en lönehöjning som var supersize – 300 procent. Han kammade år 2012 hem hela 13,8 miljoner dollar (87,5 miljoner kronor), viket är 800 gånger mer än snittlönen på McDonald’s. Sällan har väl påståendet ”Vi har inte råd” klingat så falskt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!