Svagaste slås ut av högern

Antalet som beviljas sjukersättning har sjunkit drastiskt de senaste åren (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Svenska myndigheter måste vara världsbäst på att utan ifrågasättande följa regeringens intentioner. Säger regeringen hoppa så hoppar man gladeligen över 2,64 i höjdhopp. Eftersom många myndigheters uppdrag är att se till rättigheterna för de sämst ställda blir det dessa som råkar illa ut om myndigheterna ska slå världsrekord hela tiden. Försäkringskassan är ett bra exempel.

Förra året beviljades 5 478 personer sjukersättning, tidigare förtidspension. Det är 56 färre än året innan och den lägsta siffran sedan 2003 då sjukersättning infördes. Enligt LO-TCO Rättsskydd är vägen till sjukersättning i stort sett stängd. Försäkringskassan menar att de har blivit bättre på att följa lagen än tidigare. År 2014 fick strax över 50 procent avslag på sin ansökan. Idag är siffran 70-80 procent. 
Försäkringskassan har om inte slagit världsrekord i alla fall slagit OECD-rekord. Sverige har OECD:s hårdaste kvalifikationskrav. Nuvarande regler infördes 2008 av en borgerlig regering och de har inte ändrats sedan dess, även om vi har sett en förändrad politisk styrning av landet. Borgarna bedrev länge en kampanj mot förtidspensionering för att den var ”ett sätt att hyfsa arbetslöshetssiffrorna”. 

Idag görs långtidssjuka fattiga, men de blir inte friskare av det – snarare tvärtom. Med dagens regler kan inte någon få sjukersättning om det finns en möjlighet att personen tillfrisknar. En cancersjuk har möjlighet att bli helt frisk, men det kan ta tid. Då riskerar denne att bli helt utan ersättning.
I flera år har det bedrivits häxjakt på alla som ”utnyttjar systemet” och tillskansar sig rättigheter de inte sägs ha rätt till. Ingen, eller liten, diskussion har hörts om alla de skattesänkningar som har genomförts under de senaste 30 åren. De skulle ge ”dynamiska effekter” och finansiera sig själva. Skattesänkningarna har under åren blivit fler och långt ifrån självfinansierande. Det är sjuka och fattiga som finansierar de rikas skattesänkningar.

Det är sjuka och fattiga som finansierar de rikas skattesänkningar.

I dagens samhälle ställs svaga grupper mot varandra, till exempel sjuka mot arbetslösa, flyktingar mot pensionärer, med mera. Det har inte ändrats med en ändrad politisk majoritet. Det är systemet som är ruttet och inte klarar av att bistå de svagaste. 
De svagaste klarar inte av att på egen hand förändra samhället. Vi måste alla hjälpas åt. Det är främst LO-medlemmar med hårda jobb som råkar illa ut. Därför måste LO ta initiativ till en proteströrelse mot försämringarna, bland annat sjukersättningen. 
Vi behöver inte vara världsbäst på att slå mot de svaga. Motsatsen är bättre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!