Svar till SD-reklamens försvarsadvokater

2015-08-12 10:18:27
Att Sverigedemokraternas rasistiska reklam revs ner var en framgång för kollektiv antirasism. Tunnelbanan i Stockholm befriades från ett budskap som utan tvekan understödde hat och våld mot de EU-migranter som tigger.

Antirasister, alla som kände sig hotade och många andra stärktes av den stora demonstrationen och att reklamen försvann.
Samtidigt har de flesta politiker och ledarsidor ägnat de senaste dagarna åt kritik mot antirasisternas nedrivning av reklamen med tal om ”demokratiska principer”.
Statsminister Stefan Löfven uttalade att ”tilltaget var felaktigt”. ”Man ska inte ge sig på den här typen av kampanj”. Vice statsminister Åsa Romson, Miljöpartiet, menade ”att riva ner affischer som sitter i tunnelbanan är olagligt. Det finns andra sätt att visa sitt missnöje”.

Men att ”visa sitt missnöje” i ett pressmeddelande är en helt annan sak än att verkligen samla ett motstånd. Det är uppenbart för de många som har demonstrerat mot rasism och nazistvåld efter nazist­attacken i Kärrtorp och mot SD:s kampanjer att detta är en fråga som inte kan överlämnas till politikerna.
Liberaler och politiker tror att det handlar om en akademisk debatt. ”Nävarna är helt fel argument”, är Expressens rubrik på en artikel av ”tryckfrihetsexperten” Nils Funcke. Han försvarar till och med nazisters ”rätt” att marschera.
Det är tydligt att dessa kritiker inte känner sig akut hotade av rasism och nazism. De har heller aldrig visat upp sina egna metoder (”andra sätt”) som har fungerat mot rasismen. Om inte SD-reklamen rivits ner hade den suttit kvar och för dem vore det ok. De har dessutom oftast avrått från att ens uppmärksamma rasisterna.

Rasism och nazism är mycket mer än ”åsikter”. De utgör ett fysiskt hot, i dagarna mycket tydligt efter våldet mot EU-migranternas läger i Göteborg. EU-migranterna behöver skydd och rättigheter.
De senaste 25 åren har rasism och nazism pressats tillbaka av stora mobiliseringar mot rasism, aktiva gräsrotskampanjer och av politiska vänstervindar. Att riva ner rasistisk reklam är inget nytt. Deras klistermärken, hakkors och andra symboler rivs alltid snabbt ner eller målas över. Detta har inget med våld eller nävkamp att göra.
Det är inte, som liberaler påstår, så att rasisters våld orsakas av vad antirasister gör, eller av tiggare, flyktingar och så vidare.

Varifrån kommer SD:s fortsatta uppgång i opinionen? Den nyliberala högerpolitiken med växande otrygghet har gett rasismen grogrund. Socialdemokratins högerkurs gör att arbetarrörelsen är en skugga av sitt forna jag. Media och politiker har allt mer behandlat SD som andra partier.
Idag pågår en ny etapp, där högerpartier och debattörer allt mer själva låter som SD. I sommar symboliseras detta av Göteborgs-Postens ledarsida som har dominerats av krav på minskad invandring, närmast som ”ett organ för Sverigedemokraterna” som krönikören Elin Grelsson Almestad skrev när hon lämnade GP.