Svara naziterrorn med kamp

2017-06-28 18:53:46


Antirasister behöver samlas i en kraftfull rörelse mot nazism och terrorism.

Tre nazister i Göteborg stod i förra veckan åtalade för bombdåd med kapacitet att döda. Måltavlor var Syndikalistiskt Forum och två flyktingförläggningar.

Vid det andra bombattentatet, mot en flyktingförläggning i Västra Frölunda den 5 januari, sprängdes bomben när en städare skulle kasta sopor i en container. Han fick livshotande skador, med två brutna ben och splitterskador. Fler än 60 flyktingar evakuerades från boendet.
Samtliga bomber har tillverkats på samma sätt och hade enligt åtalet sprängkraft att ”döda en människa i dess omedelbara närhet”. Vid Syndikalisternas lokal, den 11 november förra året, hade bomben fästs vid en cykel utanför. En ruta krossades när bomben exploderade. Den tredje gången, på flyktingförläggningen i Lilleby på Hisingen den 25 januari, var en vaktmästare nära att ta upp bomben men han blev misstänksam, vilket räddade honom. Alla boende fick lämna platsen och polisens bombtekniker kallades in.

Bevisen och indicierna mot de tre nazisterna är mycket starka. DNA från den huvudåtalade, Viktor Melin, 24 år, finns på två av bomberna, liksom på cykeln utanför Syndikalistiskt Forum. Han åtalas för att ha tillverkat och placerat ut bomber. Viktor Melin deltog tillsammans med medåtalade Anton Thulin, 20 år, på ett paramilitärt träningsläger för nazister i St Petersburg i augusti ifjol. Polisen har bilder där de iklädda uniform står uppställda med Kalasjnikovs. Inför dådet på Hisingen har de båda köpt delar till bomberna och haft spaning på förläggningen i Lilleby.
Den tredje nazisten, 51-årige Jimmy Jonasson, åtalas för att sprängmedel och kablar kom från hans förråd. I hans dator, i en mapp med namnet ”terror”, fanns beskrivning på bombens tillverkning och tidsutlösning.
Viktor Melin och Jimmy Jonasson åtalas för mordförsök på städaren som skadades. Alla tre åtalas för allmänfarlig ödeläggelse. Trots de allvarliga brotten har Anton Thulin varit på fri fot inför rättegången, medan de båda andra har suttit häktade. Dom har ännu inte fallit.

Åklagaren, Mats Ljungqvist, medger att attentaten ”är en mycket, mycket ovanlig händelse. Valen av mål är logiska med tanke på den anknytning de åtalade har till extrema åsiktsuppfattningar”.
Men han vägrar att åtala nazisterna för terrordåd. Han säger sig inte kunna se ”att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer.
Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp […] Men då kan man säga att de här gärningarna kanske inte räcker för att skapa skräck i hela Sveriges befolkning”. (GöteborgsPosten den 9 juni).
Som om bomber som kan döda vem som helst som råkar vara i närheten inte skulle vara skrämmande. Till och med terrorforskaren Magnus Ranstorp har en annan uppfattning och menar att det handlar om terror.

Alla tre åtalade är kända medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen, den organisation som idag helt dominerar bland landets nazister. NMR har genomfört hotfulla marscher på 1 maj och andra dagar, attackerat fredliga demonstrationer och fredliga förbipasserande, och ska nu närmast delta under Almedalsveckan. De tre har mest troligt tillhört samma ”kampgrupp” inom NMR.
Bland åklagarens bevis finns också en bandinspelning från samma tid som bombdåden där Viktor Melin predikar till sin gud, ”Allfader Oden”, med löftet att ”vi ska ta tillbaka vårt land”, från judar och muslimer.
Åklagaren visade hur Thulin och Melin har riktat kritik mot NMR-ledningen för att inte vara tillräckligt våldsinriktad. NMR har förstås officiellt tagit avstånd från dåden. Nazister är inte främmande för taktik, särskilt inte om de hoppas på ett genombrott i Almedalen och i nästa val.
För alla andra måste dådet ses som ett terrorbrott och behandlas därefter, där ansvaret ligger på nazismen och dess organisationer. Att dessa har fått större utrymme beror i sin tur på statens brutala politik mot flyktingar och högerpolitiken i allmänhet, samt det svaga motståndet från framför allt fackföreningsrörelsen. Antirasister måste samlas i en kraftfull rörelse mot nazism och terrorism – för rätten till asyl och rätt till välfärd för alla. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!