Svartblå regering vill möjliggöra 12 timmars arbetsdag

2018-03-28 11:29:26

foto: SLP
Facklig och politisk kamp mot högerns attacker kommer att vara nödvändigt.

Irene Mötzl är Betriebsrat, det vill säga facklig företrädare på sin arbetsplats Bostadsservice Wien, en upphandlad arbetsplats. Irene berättar att hon sedan flera år tillbaka arbetar aktivt för att ha kämpande och demokratiskt organiserade fackföreträdare på sin arbetsplats.

Därför gick hon och flera andra kollegor tillsammans och ställde upp egna namn för val av Betriebsrat mot den lista av namn som fackledningen sanktionerade. Samtliga på Irenes lista röstades in. Sedan dess har det gått nästan sju år. På frågan vad som är skillnaden säger hon:
– Kollegorna är nu vana med att alltid bli informerade om alla förhandlingar, till exempel om lokala överenskommelser innan beslut tas. Vi formulerar också offensiva krav och diskuterar i fackklubben hur de kan uppnås.
– I vinterns avtalsrörelse var det många inom den sociala sektorn som ville strejka och kollegorna hade offensiva krav. Framför allt ville de uppnå 35 timmars arbetsvecka (idag är det 38,5 timmars arbetsvecka i Österrike). Arbetsgivarna visade dock direkt att de inte var beredda att ens diskutera arbetstidsförkortning och det gjorde många kollegor upprörda.

Området sociala sektorn är mycket stor och omfattar ett brett skikt av arbetarklassen, som socialarbetare, undersköterskor, hemtjänst, socialsekreterare med mera.
– Trycket underifrån blev så starkt att facket genomförde en tvådagars generalstrejk och förberedelserna drogs igång för en ny strejk utan tidsbegräsning, men tre dagar innan den skulle börja slöts en rutten kompromiss.
– Det var endast sjukhusens undersköterskor som fick en viss lönesatsning, medan alla andra yrkesgrupper, även hemtjänstpersonal, fick nöja sig med 2,5 procent. Många kände sig lurade.
– För oss visade detta hur viktigt det är att ha kämpande fackliga företrädare – det var trots allt de från de olika arbetsplatserna som röstade på det förslaget. Därför har vi från Sozialistische Linkspartei sedan ett par år tillbaka börjat bygga ett nätverk av och för fackliga aktivister just inom den sociala sektorn. Detta kommer att få ännu större betydelse den närmaste tiden när det gäller att organisera motståndet mot den svartblåa regeringen.

Den nya svartblåa regeringen bestående av ÖVP och FPÖ kommer snart att lägga fram hela sin budget. Dock är redan en del förslag kända. Inom utbildningssystemet förväntas stora försämringar, och redan har det annonserats om åtstramningar på sjukkassan och lättnader för hyresvärdar.
– Det kommer även  attacker på de fackliga rättigheterna, Betriebsrat ställning och åtgärder som syftar till att försvaga fackliga strukturer. Regeringen har målet att skapa en mer ”flexibel” arbetsmarknad och för att nå dit ska det bli möjligt med exempelvis 12-timmars arbetsdag respektive 60-timmars arbetsvecka utan ob-tillägg.
– Allt detta kommer att blandas med en rasistisk politik som vi behöver besvara med facklig kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!