SvD attackerar hyreskampen

2008-02-13 13:37:44

foto: john Hogg
Demonstranter buar ut Björn Ljung från stockholms hem utanför stadshuset

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson ägnade i måndags en huvudledare åt min politiska meritlista. Hans syfte var att vända intresset bort från tusentals hyresgästers demonstration samma dag. PG är oroad över att gräsrotskampanjer kan samla tusentals aktiva i förorterna, där högerpolitiken helt saknar anhängare.

Moderaterna i Stockholms stadshus driver en extremistisk bostadspolitik som helt saknar stöd bland hyresgästerna. Trots en enorm satsning på reklam och propagandamöten med ökända lånebolag som Bluestep (”alla får lån hos oss”) har projektet att tvinga fram bostadsrätter misslyckats i miljonprogrammets områden. Nästa attack är därför att sälja ut allmännyttan till privatvärdar. Effekten blir då högre hyror, uppsagda avtal om underhåll och förlust av möjligheten att byta inom allmännyttan. Parallellt lanseras planerna på lyxrenoveringar i Husby som ett första steg att ”lyfta” förorterna. I Husby skulle det betyda rivningar av hyreshus, och en ombyggnad som driver upp hyrorna så att de som bor där idag inte har råd att bo kvar. Att Svenska Dagbladets ledarsida driver på för den här politiken är helt i sin ordning. Per Gudmundsons till ledare förklädda insändare företräder ju trots allt fastighetsägare snarare än hyresgäster.

Nätverken

I Bagarmossen, Dalen, Skärholmen, Högdalen, Rågsved och Hässelby har emellertid vare sig Stadshuset eller SvD några anhängare för sin nyliberala fundamentalism. Den massiva opinionen mot högerpolitiken är obegriplig för Gudmundson och SvD. Därför försöker Gudmundson istället vända uppmärksamheten mot mig som person och mot mitt parti, Rättvisepartiet Socialisterna, i sin ledare (den 11 februari). Men jag har inget att dölja och debatterar gärna även dessa frågor med honom.
Gudmundson går hela 10 år tillbaka i tiden för att försöka smutskasta mig. Han skriver: ”Samordnaren för nätverket Rädda hyresrätten heter Elin Gauffin. Extremt minnesgoda läsare erinrar sig ledarsidan för tio år sedan, då Johan Hakelius uppmärksammade hennes antiporraktivism” (SvD 29/11-97).

Gisslan?

”Hon hade då fått frågan om hon trodde att hennes och kamraternas kampmetoder skulle bli hårdare i framtiden. ’Ja’, svarade Gauffin, ’som att blockera politikers kontor, strejka, blockera vägar, ockupera fabriker och ta ledningen som gisslan’.”
Vad han inte skriver är att citatet ursprungligen är frånAftonbladet, som redan för 10 år sedan tvingades ta in ett genmäle som visade att jag var felciterad och att Aftonbladet syfte var att stämpla mig som våldsverkare. Jag förespråkar inte gisslantagande. Tio åren har gått, och mitt engagemang har fortsatt, bevisligen utan våld. Det är sant att jagförespråkar kamp, men inte isolerade aktioner, utan demokratiskt beslutad masskamp.
Att Gudmundson återanvänder det gamla förtalet tyder på att han har svårt att hitta något annat. Sedan räknar Gudmundson upp en rad nätverk jag varit aktiv i: ”Sälj inte Dalen, Gemensam välfärd, Rädda vården, Nej till ombildning, Elevkampanjen, Kampanjen för kvinnors rättigheter, Vägra kallas hora, Göteborgsaktionen 2001, Demokratinätet, Elever mot krig”, med tillägget ”och, ja, ni förstår”…
Så klart ”förstår” Gudmundsons moderata inneklubb vad han menar: Hur har hon haft mage att vara motståndare mot EU, Bushs krig, sexuella trakasserier i skolorna och privatisering av bostäder? Själv är ju Gudmundson ja-sägare i tre av dessa frågor och tyst i den fjärde. (Att jag inte är med i två av de uppräknade nätverken är en mindre miss av honom.) För moderater är att det självklart att de kan ha åsikter i alla möjliga frågor, men att socialister skulle vara aktiva i många frågor – dessutom under flera år – kan de inte acceptera.

”Punchline”

Så närmar sig Gudmundson vad han tror är punchline: ”Elin Gauffin är vice ordförande i trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna, som fick 309 röster i valet till Stockholms kommun 2006.” Att RS fick 2 200 röster i Stockholm 1998, då vi drev valkampanj i kommunen, hoppar han över. År 2006 låg partiets fokus i Stockholmsregionen på kommunvalet i Haninge, där RS tog två mandat i kommunen. Att RS också har tre kommunala mandat vardera i Umeå och Luleå visar en lokal förankring som beror på partiets demokratiskt socialistiska politik mot den nyliberala plundringen av offentlig sektor och löntagare.
Gudmundson angriper mig och RS för att stödja ryska revolutionen. Jag debatterar gärna den frågan med honom. Ryska revolutionen 1917 gav hopp till förtryckta i hela världen – tsaren störtades, första världskriget stoppades, 60 miljoner på den ryska landsbygden fick jord att bruka, kvinnor och HBT-personer vann rättigheter, rasism förbjöds o s v. Gudmundson får gärna förklara vilka han stödde 1917 – tsaren eller de blodtörstiga antisemitiska generalerna? Vi i RS har också förklarat att den ryska revolutionens framsteg senare krossades av Stalins maktövertagande och en diktatur upprättades, något som våra föregångare under ledning av Leo Trotskij kämpade mot.
Detta är inte Gudmundsons första försök att skrämma med vänsterspöken. Han har tidigare hoppat på demonstrationen mot regeringen den 18 september förra året och ABF-förbundet för dess samarbete med ”vänsterextremister”. Gudmundson är desperat när han försöker använda ryska revolutionen för att skrämma hyresgäster från att demonstrera. Historien står inte precis på högerns sida – den ledarsida han skriver för har blodet från åtskilliga krig och högerregimer på sina händer. Förresten vet han att det inte fungerar – han vill istället ge argument till högern och till högersocialdemokrater för att inte delta i olika nätverk.

Bluff?

Gudmundson avslutar med att fråga: ”Nu undrar ni vem som är så dum att de går på den här bluffen”.
Vilken bluff? Skulle jag eller RS ha dolt vad vi står för? Av Gudmundsons uppräkning framgår att det är precis tvärtom. Även vår syn på ryska revolutionen framgår klart och tydligt av artiklar i Offensiv och på vår hemsida. Medlemmar i RS och andra socialistiska organisationer deltar i nätverk och kampanjer på samma villkor som alla andra. Rädda hyresrätten är inte en kampanj som drivs av en person eller ett parti. Det är tusentals hyresgäster i olika nätverk och lokala hyresgästföreningar, med stöd av t ex Stockholms universitets studentkår, Stockholms hemlösa m fl. Att högern inte skulle kunna samla sina anhängare på motsvarande sätt är Gudmundsons huvudvärk.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!