Sveket totalt: Göteborgs stad säljer ut spårvägen

2018-04-11 12:16:37

foto: Albin Olsson
S-styret i Göteborg fortsätter sin nyliberala politik.

När kommunfullmäktige den 22 mars klubbade igenom avsiktsförklaringen var sveket mot de anställda på Göteborgs Spårvägar (GS) ett faktum. 

Att Socialdemokraterna säljer ut Göteborgs stads resurser för att få in kortsiktigt kapital är ingen nyhet, men att de nu väljer att riskera över 1 000 jobb och osäkra anställningar visar bara hur förborgerligad deras politik har blivit.
”Det här är en bra deal och ett bra steg framåt för Göteborg”, menade Ann-Sofie Hermansson (S) i ett pressmeddelande efter kommunfullmäktige den 22 mars. Hon säger även att det är nödvändigt med snabba beslut. Precis samma ord använde hon när det gällde de ändrade ägardirektiven angående Göteborgs allmännytta. 

Den 10 april kommer frågan upp till det M-ledda regionfullmäktige. Som det ser ut nu kommer förslaget att gå igenom, trots stora protester ifrån arbetsplatser, Kommunal och stödjande fackförbund.
Trots att avsiktsförklaringen är något som drabbar hela regionen är det inte mycket information som har gått ut till kranskommunerna. När Offensiv har pratat med personer runt om i regionen är det inte många som vet om att Västra Götalandsregionen vill ta över 15 procent av GS, och ännu färre vet om konsekvenserna av avsiktsförklaringen.
Efter att ha läst igenom avsiktsförklaringen kan vi inte heller säga med 100 procent säkerhet vad som kommer att ske, eftersom konsekvensanalysen är näst intill obefintlig, men troligen kommer kollektivtrafiken att bekostas av ökade skatter, försämring av gränskommunernas kollektivtrafik och försämrad sjukvård i Göteborgs stad.  

Kommunal sektion Teknik har varit drivande i kampen emot utförsäljningen, men det krävs mer. Hela Kommunal måste vända sig ifrån det parti (S) som inte stödjer de arbetare som de ska representera.
Kampen mot utförsäljningen måste fortsätta. Arbetare och gräsrötter måste stå på sig och kämpa mot den omänskliga privatiseringspolitiken. Vi socialister måste lägga fram alternativ och visa vägen i kampen för en human framtid där behoven går före vinster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!