Svensk Handels skambud: 2 kr mer i timmen

2007-03-14 12:10:30
Förhandlingarna mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund ser ut att braka samman då arbetsgivarnas aggression når nya nivåer. Två kronor mer i timmen är vad de erbjuder.

– Vi står oerhört långt från varandra. Vi kan exempelvis inte se någon som helst jämställdhetsprofil, kommenterar fackförbunds ordförande Lars-Anders Häggström i ett pressmeddelande.
En jämställdhetssatsning skulle innebära en utjämning av löneskillnaderna mellan butiks- och lagerarbete, men det vägrar Svensk Handel gå med på.
Trots miljardvinster som till stor del gröps ur den lågavlönade arbetskraften kan man bara tänka sig att höja de lägsta lönerna med 125 kronor, Handels har krävt 1 055. Företagen vill också dra ner kraftigt på ob-ersättningen vilket i praktiken skulle innebära en löneminskning.
Facket strider för rätt till heltid och för att andelen inhyrd personal ska minska till max 10 procent från idag ofta 50 procent på många lager.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!