”Svenska Bostäder ska inte smita från ansvaret”

2008-03-26 12:40:56
Svenska Bostäders beslut den 18 mars att sälja sina fastigheter i Hjulsta och att ”öka takten och kraften i förändringsarbetet i Husby” tillsammans med HSB, Skanska och Peab riskerar att bli ett dråpslag mot allmännyttan och dess hyresgäster.

Höjda hyror lär bli den mest kännbara konsekvensen för Hjulstaborna i de 1 200 lägenheter som säljs till det privata fastighetsbolaget Einar Matsson.
– Det är klart att vi hoppas på det, medger bolagets vd Stefan Ränk, på en fråga från hyresgäströrelsens tidning Hem & hyra.
Till skillnad från Svenska Bostäders planer för Husby försäkrar dock Einar Matsson att inga hus ska rivas i Hjulsta, då stommarna i de hus som byggdes 1970 är i gott skick.
I Husby betyder ”avsiktsförklaringen” att stadsdelen ska renoveras i partnerskap mellan Svenska Bostäder och HSB, Skanska och Peab; ett tydligt hot om drastiska förändringar.
Enligt Hem & hyra är tanken att HSB och de båda byggföretagen helst redan före sommaren ska överta uppemot tre fjärdedelar, det vill säga 1 700, av Svenska Bostäders 2 200 lägenheter i Husby.
– Idag är Husby en trist bostadsmiljö med 101 likadana hus. Tillsammans med våra samarbetspartners kommer vi att nå snabbare resultat med att utveckla området, förklarade SB:s vd Göran Wendel på presskonferensen.
I själva verket är Husby vackert beläget i en kuperad terräng på ett litet berg vid Järvafältet. Inte heller är bostadsmiljöerna särskilt trista. I varje fall inte om man bortser från det förfall som har tillåtits ske i spåren av Svenska Bostäders länge eftersatta underhåll och politikernas avveckling av social service.
Arkitekterna har på sina skisser föreslagit att 35 av Svenska Bostäders 58 hyreshus på allmännyttans tre återstående gator Trondheimsgatan, Oslogatan och Bergengatan ska rivas, bortsett från de höga centrumhusen. I stället föreslår man att det byggs nya radhusområden där det idag står hyreshus ner mot Järvafältet. Att de som ”älskar att äga” ska ges de bästa läktarplatserna intill naturen betraktas i dessa kretsar som en självklarhet.
Offensiv har talat med Gunnar Johansson, som är aktiv i Järvas Framtid och driver linjen att våra hus ska rustas upp på de boendes villkor, inte säljas och rivas.

Helt ny hyressättning

Han misstänker att partnerskapet med HSB, Skanska och Peab syftar till att försvåra motståndet.
– Det är konstigt att de slår ihop sig så här. Svenska Bostäder har som Sveriges största ägare av bostäder kapacitet att rusta upp själva.
– Med partnerskap, rivningar och nybyggen försöker Svenska Bostäder smita från ansvaret att rusta upp och värmeisolera husen – något det skulle bli svårt att ta ut höjda hyror för, eftersom det är sånt vi har betalat hyra för i alla år. Genom att riva och bygga om kan de lägga grunden för en helt ny hyressättning, tror Gunnar Johansson.
Skanska och HSB, tycker han, borde ta ansvar för sina egna tidigare fuskbyggen i Husby innan de tillåts att ge sig på våra hus. Det felbyggda äventyrsbadet som just öppnat efter en längre tids påtvingad ombyggnad har Skanska köpt sig fritt från ansvaret för. Och de gamla HSB-husens felkonstruerade golvbrunnar är ett problem än idag.
Gunnar Johansson vill också vända på argumentet att Husby blir bättre med ”blandad bebyggelse”.
– Radhusen i Kista och i Akalla, som vi har på ömse sidor om Husby ner mot Järvafältet, får väl räcka. Måste varenda stadsdel se ut på exakt samma sätt?
Bortsett från risken att en mycket stor del av dagens invånare inte har en chans att bo kvar förskräcks de flesta av de otrevliga framtidsutsikterna av att tvingas leva i en stadsdel som de närmaste 5-10-15 åren kan komma att bli en enda stor byggarbetsplats, då man planerar att riva eller bygga om allt från husen till vägarna, gatorna – och Järvafältet.

Än finns tid att agera

Men än finns det tid att agera mot vansinnet. Enligt Hem & hyras tolkning börjar mycket av arbetet med Järvalyftet i Husby nu om från ruta ett.
– Ja absolut. Att börja med arkitektskisser är helt fel. Först måste man ta reda på hur området fungerar och hur de boende vill ha det, citerar tidningen Mikael Graffman och Madeleine Nobs på Skanska.
Det praktiska ombyggnadsarbetet tror SB:s vd Göran Wendel dröjer till 2010, som också är nytt valår. Trots det finns det ingen tid att slå sig till ro. Nu brinner det ändå i knutarna om Svenska Bostäder ska sälja ut Husby redan före sommaren, samtidigt som stadshuset forcerar arbetet med att sätta sina planer för Järvavisionen på pränt redan i sommar.
130 personer samlades till ett informationsmöte med Hyresgästföreningen Region Stockholm i Husby träff redan samma kväll som Svenska Bostäder höll sin presskonferens, tack vare en snabb mobilisering av Järvas Framtid. På det mötet beslutades det också på förslag av Järvas Framtid om ett protestmöte på Husby torg redan nu på torsdag den 27 mars kl 17.00, en timma innan stadsdelsnämndens möte i Husby träff samma kväll kl 18.00.
Den 2 april hålls ett nytt planeringsmöte inför Järvas Sociala Forum den 16-17 maj, och den 16 april håller Järvas Framtid en utfrågning av SB:s projektledare för Järvalyftet, Evald Malm, tillsammans med arkitekten Sten Jonsson från Contekton Architects & Planners.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!