
Så är det tyvärr inte. Det visar en rapport från självaste EU-kommissionen som publicerades i dagarna. De svenska pensionerna försämras och ligger nu strax under genomsnittet i EU. De kommer inom 40 år att vara näst sämst i hela EU.
I rapporten har man mätt pensionsnivåerna året efter pensioneringen, som andel av slutlönen, för en privatanställd medelinkomsttagare som efter 40 års yrkesliv pensioneras vid 65 års ålder. Även tjänstepension är medräknad.
År 2008 låg pensionsnivån i Sverige på 65,0 procent för denna grupp. År 2048 kommer den att ha sjunkit till 48,2 procent.
Som jämförelse ger det danska och finska pensionssystemet motsvarande pensionär 69,5 respektive 61,3 procent 2048. Sverige är ensamt i EU om att beskatta pensionärer hårdare än löntagare.
Ytterst få får i massarbetslöshetens Europa ett oavbrutet yrkesliv i 40 år och lönerna i till exempel Grekland är betydligt lägre än i Sverige.
En stor del av alla löntagare slits också ut innan 65 års ålder. Pensionerna blir låga när man inte heller har råd att kompensera med privata pensionsförsäkringar. Socialdemokraterna har idag ändå bara en ”lösning” och det är att vi ska arbeta längre. Kapitalets vinster rör man inte.
Anledningen till att Sverige rasar i rankningen är den pensionsreform som alla etablerade riksdagspartier utom vänsterpartiet skrev under 1994.
Den allmänna tilläggspensionen (ATP) som infördes efter en folkomröstning 1957 (riksdagsbeslut 1959) skrotades. Arbetarrörelsen har alltid stridit för att pensionen är inarbetad lön. Nu ställde sig både partiet och LO-toppen bakom att beräkna pensionen på livstidsinkomsten och utsätta den för mer marknadsanpass- ning.
Den dåvarande socialdemokratiske statsministern Göran Persson kommenterade reformen vid ett statsbesök på Nya Zeeland 2005:
– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.
Göran Persson använde sig även av fonderat pensionskapital från AP-fonderna för att betala på banklån till statsskulden.
I rapporten berömmer man Sverige för sin ”väl förberedda och innovativa” pensionsreform. Den svenska pensionsreformen förs nu fram som en modell för övriga EU.
EU-kommissionen är bara orolig för en sak. Den varnar för den kamp om kompensation som kan komma då pensionssystemets automatiska justeringar (efter bl a livslängd och tillväxt) märkbart kommer att krympa de svenska pensionerna.
Stefan Lundqvist