Svenska vapen i krig mot civila

2018-06-28 02:09:35


Både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har köpt Saabs avancerade radarsystem Global Eye.

I det flera år långa kriget mot Jemen används sannolikt vapen från Sverige. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som leder en krigskoalition mot Jemens folk, tillhör den svenska vapenindustrins storkunder. Och den svenska vapenexporten till diktaturer fortsätter, trots att regeringspartierna lovat stoppa den. 

Sedan början av 2000-talet har vapenexporten mer än tredubblats. I fjol ökade vapenexporten med 2 procent. 

Under 2017 beviljades krigsmaterielexport till flera diktatoriska länder som också är krigförande som exempelvis Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Turkiet. 

Även under 2017 fick de två förstnämnda länderna, som sedan 2015 bedriver krig mot Jemen, tillstånd att köpa krigsmaterial från Sverige till ett värde av 156 miljoner kronor.

Saudiarabien och Förenade Arab­emiraten tillhör den svenska vapenindustrins storkunder. 

”Mellan 2010 och 2014 har Saudi­arabien köpt svenska vapen för över fem miljarder kronor och svenska vapenföretag har beviljats exporttillstånd till Förenade Arabemiraten för 10,6 miljarder kronor så sent som 2016, ett år efter det att landet gick in med trupper och stridsflyg i krigets Jemen” (SVT den 25 juni).

Regeringen försöker ge sken av att det råder ett förbud mot att sälja vapen till krigförande länder.

”Vi utgår från att svenska vapen inte används i Jemenkriget”, säger utrikesminister Margot Wallström och tvår sina händer.

Men myndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP), som avgör vilka svenska vapen som får exporteras, är mer rättfram och menar att det ”visst går att exportera vapen till länder som befinner sig i väpnade konflikter” (SVT den 25 juni).

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Nej till höjda försvarsanslag. Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Rusta välfärden – inte militären. Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla.
  • Riv upp värdlandsavtalet med Nato. Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap. 
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!