Sverige 1,2 grader varmare sedan år 1900

2018-04-05 13:55:35

foto: smilla4 / Flickr
Det kan ta tusen år innan koldioxidhaltens kurva sjunker, spår forskare.

Den globala uppvärmningen blir allt mer kännbar även i Sverige. Här har medeltemperaturen stigit med 1,2 grader sedan början av 1900-talet, visar statistik enligt SVT den 19 mars.

Mellan år 1900-09 var den genomsnittliga temperaturen under ett år i Sverige 3,1 grader, medan den mellan år 2010-17 var 4,3 grader. De två senaste årtiondena har också varit de varmast uppmätta decennierna. Detta är ett resultat av den globala uppvärmningen, som i sin tur framför allt beror på de enorma utsläpp av fossila bränslen som storföretagen och olje-, gas- och energijättarna står för.
– Det är också intressant att den svenska temperaturkurvan ser ut som en skalad variant av den globala, och att man kan märka den ”arktiska förstärkningen” även inom Sveriges gränser. De nordliga breddgraderna värms mer än de sydliga, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till SVT den 19 mars.
Dessa förändringar för med sig konsekvenser som exempelvis mer extremnederbörd och att vintrarna påverkas mer än somrarna, med regnigare och mildare vintrar.
Även kommande ökningar av havsnivån kommer att slå mot kustorter och byggnader som har byggts tätt inpå vatten.
– Vi måste både anpassa oss [till klimatförändringarna] och ställa om för att få temperaturkurvan att plana ut. Koldioxid omsätts väldigt långsamt i atmosfären. Kurvan kommer inte att börja sjunka igen förrän om lång lång tid, kanske tusen år, säger Michael Tjernström till SVT.

Det är också troligt att mer extrema väderfenomen kommer att bli vanligare i Sverige, som stormar och liknande. På många håll i världen har vi redan sett hur förändringarna i klimatet har förvärrat klimatfarorna och ökat risken för extrema väderfenomen och naturkatastrofer, något som dessutom blivit både vanligare och slagit hårdare mot såväl befolkningen som infrastruktur. Det handlar framför allt om svåra torkor, förödande orkaner och allt fler översvämningar.
En undersökning från Oxfam i slutet av år 2017 visade bland annat att vi varje år har 400 extrema väderfenomen, att 41 miljoner har påverkats av översvämningar sedan juni 2017 och att över 150 miljoner människor lever på landområden som i slutet av århundradet kommer att vara under vattenytan eller normala flodnivåer. 

Kapitalismen förgör planeten i ett allt snabbare tempo, både vad gäller den globala uppvärmningen, men också med plundringen av naturresurser, skogsskövling, dumpning av miljöfarliga gifter med mera. Den 1 procenten i toppen – de allra rikaste – samt etablissemangets politiker vars regeringar agerar som de rikas kommittéer har inget intresse av att upphöra denna förödande politik, eftersom det skulle slå mot deras profiter.
Därför måste gräsrötterna enas i kämpande organisationer och rörelser med sikte mot ett nytt socialistiskt arbetarparti som kan slita makten ur deras händer, och lägga den i arbetarklassens händer. Samtidigt måste banker, storföretag och energijättarna förstatligas under demokratisk kontroll för att demokratiskt kunna planera ekonomin och samhällsutvecklingen i människans, naturens och djurens bästa intressen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!