Sverige allt närmare Nato

2013-10-24 10:58:28


Sverige har gått med i Natos insatsstyrka (NRF) och ska delta i krigsalliansens största övning på sju år. Under övning­en ska just insatsstyrkan tränas.

Sverige närmar sig Nato med allt snabbare steg. Svenska soldater deltar i krig i andra länder, svenska kapitalister säljer vapen till diktaturer, svenska politiker bygger vapenfabriker och smyger omkring på Natotoppmöten. Utländska krigsmakter testar bombplan och vapen på hemliga områden i Norrbotten.

Makthavarna smyger in Sverige allt närmare till Natomedlemskap. Samtidigt visar Sifo att bara 32 procent av befolkningen är för ett svenskt medlemskap i Nato. Om Sverige gick med i Nato skulle det förutom ökad krigshets fördubbla krigsbudgeten.

Nato kräver att medlemsländerna spenderar 2 procent av sin BNP på militära utgifter, eller försvar som det kallas. Sedan 1994 har Sverige varit partnerland inom Nato, men den senaste tiden har stegen i riktning mot anslutning fullt ut till den impe­rialistiska krigsmaskinen blivit snabbare.
Den senaste flirten med Nato är att Sverige nu ska ingå i Natos snabb-insatsstyrka NRF.
Insatsstyrkan kallas för en ”spjut­spets” som ska användas till att försvara allierade mot alla tänkbara hot, enligt Natos hemsida. Sverige ska även delta i en stor militärövning med NRF och några andra icke-medlemsländer.
Försvarsminister Karin Enström är så klart lycksalig över beslutet och även över att beslutet stöds av Socialdemokraterna, enligt DN. Konstigt med tanke på att Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist tidigare har sagt att de säger nej till Natomedlemskap.

Europas största militära övningsfält, NEAT (North European Test Range, kallas numera Vidsel Test Range), finns i Norrbotten där vapen, bomber, flyg och drönare testas innan de skickas ut i imperialistiska krig. Området täcker 24 000 kvadratkilometer, vilket är nästan lika stort som hela Belgien.
NEAT är inget nytt, endas namnet. Området har använts i över 50 års tid som testområde för missiler och krigsflyg. Ett ögonvittne från en av de små byarna i närheten av området berättar om hur militären byggde missilramper under det kalla kriget. Då ska även en hel sameby ha flyttats med helikoptrar eftersom testområdet ligger mitt i Sápmi.
Krigsmakter bjuds in att testa sina vapen och flyg på NEAT-området och det finns självklart vinstmotiv bakom inbjudningarna, å ena sidan. Samtidigt har inte Sverige backat en millimeter från att mer än gärna ­delta i olika imperialistiska krig.
Sverige har helhjärtat ställt upp med soldater, vapen, flyg och pansar­fordon till Natos förfogande i till exempel i Balkan, Libyen och Afghani­stan.
Den senaste stora insatsen, i Afghanistan, började med att ­Sverige skulle visa ”solidaritet” med USA efter terrorattackerna den 11 ­september 2001 genom att delta i USA:s ”krig mot terrorn”.

En antikrigsrörelse måste byggas, likt den som protesterade emot Obamas senaste besök, eller den som samlade 100 000 personer mot USA:s invasion av Irak och ”Elever mot krig” som fick tusentals elever att skolstrejka över hela Sverige mot Irakkriget. Men rörelsen måste vara politiskt och socialt motiverad och medveten.
När vi protesterar emot Nato och krig protesterar vi mot imperialism och kapitalismen bakom ­krigen.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!