Sverige fortsätter tvångsutvisa flyktingar till Irak

2011-03-10 14:28:38
Tidigt under onsdagen den 9 mars lyfte ännu ett chartrat flyplan från Arlanda till Bagdad med ett 30-tal irakier ombord.

Det nybildade nätverket ”Aktion mot tvångsutvisningar till Irak”, där bland annat Ingen Människa Är Illegal och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltar, försökte stoppa transporten av 8 flykting­ar från Migrationsverkets flyktingförvar i Märsta under natten genom att blockera vägen. Efter nästan fyra timmar lyckades polisen med våld bryta upp en av de fyra blockaderna.

Flyktingarna flygs till Bagdad, som av FN bedöms vara ett ex­tra utsatt riskområde. Flera av irakierna kommer ifrån andra riskområden som Kirkuk, Mosul, Saladin och Diyala.
En del personer tillhör religiö­sa och politiska minoritetsgrupper som utsätts för trakasserier, förföljelse och tortyr. Två av de deporterade är ensamkomman­de flyktingbarn och det är oklart om de har familjer att återvända till. Ombord på planet fanns äv­en en småbarnsfamilj.

– Högerregeringen och migrationsministern Tobias Billström (M) borde ställas inför rätta för ”Framkallande av fara för an­nan”, ”Vållande till kroppsskada eller sjukdom” och troligen ock­så ”Vållande till annans död”, säger Mattias Bernhardsson, Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot i Haninge som deltog i nattens blockad i Märsta.

Ständigt kommer nya rapporter in om att utvisade som påstods vara säkra i sina hemländer har torterats eller tvingats gömma sig.
Den 20 oktober 2009 försökte asylrörelsen och RS stoppa en utvisning till Burundi med en blockad vid Märstaförvaret. Det skulle visa sig att helvetet bara hade börjat för flyktingarna. Jo­sef Baregensabe blev torterad av underättelsetjänsten vid ankomsten. Bland annat hällde de syra på hans händer (enligt Sveriges radio den 31 maj 2010).
Deportationerna till Irak har kritiserats starkt av Amnesty, Europadomstolen för mänskliga rättigheter och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!