Sverigedemokraternas Ekeroth bjöd in en av terroristens utpekade mentorer

2011-07-28 14:02:36
Sverigedemokraterna bjöd 2009 in den engelske högerextremisten Alan Lake till en konferens mot ”islamisering”. Samme Lake är nu en av dem som utpekas vara den norske terroristen Anders Behring Breiviks mentor, tempelriddaren ”Richard”.

Alan Lake är it-miljonär och en av ledarna i English Defence League, en våldsam organisation med islam och muslimer som måltavla. Aftonbladet rapporterade i april i år om banden mellan Lake och Sverigedemokraternas Kent Ekeroth:
”Lake beskriver SD:s Kent Ekeroth som sin nära vän. 2009 var han inbjuden av SD för att undervisa om faror med islam. Ekeroth förnekar dock att han är nära vän med Alan Lake.
– Jag har träffat honom vid två tillfällen. Av det jag har sett och hört av honom så förespråkar han demokrati och inte någon form av våld, säger Kent Ekeroth.
I intervjun med norska TV2 säger Alan Lake att han inte skyr några medel i sin kamp.
– Jag är beredd att avrätta islamister.”


Anders Behring Breivik skriver i sitt 1516 sidor långa manifest att han deltog när tempelriddarnas ordern stiftades 2002. Han säger sig ha haft en mentor som han kallar Richard (efter Rickard Lejonhjärta).
Behring Breivik höll också kontakt med English Defence League, som bildades 2008. Han ska ha deltagit på flera möten och marscher med EDL, bland annat till stöd för den nederländska politikern Geert Wilders, som likt EDL och Breivik varnar för ”islamiseringen av Europa”.

Den norska tidningen Aftenposten berättar:

”Flera medlemmar i English Defence League, som Breivik ska ha haft kontakt med, pekar ut en av grundarna för EDL, Paul Ray, som mentorn. Ray driver en blogg under namnet ‘Lionheart’ – efter den brittiske kungen Richard Lejonhjärta – där han för fram antimuslimska ståndpunkter och tar till orda för att återupprätta Tempelriddarorden”.
Paul Ray medger att Behring Breivik verkar ha hämtat sina idéer från honom, men pekar själv ut it-miljonären Alan Lake som mentorn. Norska tidningar citerar anonyma poliskällor som säger att ”mentorn” kan vara sammansatt av flera personer som Behring Breivik träffat.

EDL har försökt rentvå sig genom att officiellt fördöma terrordåden. Men vissa medlemmar i EDL ger mer stöd till Behring Breivik. På deras internetforum skriver en att ”de kan skylla detta på högern, men det är helt klart orsakat av vänsterpolitiker och de orättvisor de dagligen serverar”. Det är samma åsikter som fördes fram av SD-politikern Erik Hellsborn i Varberg.

En annan skrev på EDL:s facebooksida: ”Jag skulle ha stöttat honom 100 procent om han enbart hållit sig till bomberna istället för att döda de stackars hjärntvättade barnen”
EDL:s ledare har ”varnat” för att något liknande kan hända i Storbritannien om man inte lyssnar på EDL. Det är inget annat än ett terrorhot från extremhögern om rasisterna inte får igenom sin politik.

De grundläggande idéerna i Behring Breiviks manifest är att det pågår ett krig mot islam, liksom mot socialism och marxism. Den norska Arbeiderpartiet och dess ungdomsförbund AUF utsågs till måltavla som representant för den arbetarrörelse Behring Breivik hatar, men också som förrädare som öppnat Norge för islam.
Hans ”manifest” har titeln ”Europas oberoende 2083”, dvs 400 år efter det krig där högerextremisterna anser att de kristna besegrade muslimerna i ett slag i Wien. Behring Breivik och många fler kallar sina idéer för ”Wienskolan” eller Counterjihad.

Dessa idéer ligger mycket nära SDs internationella sekreterare Kent Ekeroth, som 2009 stod värd för Sverigedemokraternas konferens om ”islamisering”. En av två inbjudna talare av Alan Lake, som presenterade som en ledare inom counterjihad. Ekeroth lade senare upp Lakes tal på youtube. ”Det finns ett skriande behov i Sverige av information som visar annat än den tillrättalagda bild som naiv svensk media visar av islam”, skrev Ekeroth på sin egen hemsida. Ekeroth försvarade också Lake när Aftonbladet pekade på EDL:s våldsamma agerande.

Ekeroth har dessutom länkat sin hemsida till den norska bloggaren Fjordman, ytterligare en av Behring Breiviks inspiratörer. Flera avsnitt i Behring Breiviks manifest är kopierade från Fjordman. På svenska finns samma åsikter i stor omfattning på politisktinkorrekt.info och på Flashbacks trådar. Där finns nu en ny lång tråd som inleds med en hjältehyllning till Behring Breivik.

Sverigedemokraternas inträde i riksdagen och framväxten av fler islamofoba partier och rörelser runt om i Europa och i USA är den miljö som Behring Breivik vuxit fram ur. Imperialismens krig och murar mot flyktingar har ytterligare ökat det rasistiska hatet och våldet.

Behring Breivik var under en tid ordförande i en lokalavdelning av Fremskrittspartiet, det parti som SD försökt närma sig. Både FrP och SD har efter terrordåden fått känna av ilskan mot den rasism de står för. FrP:s ordförande Siv Jensen utropade då att anklagelserna mot hennes parti var lika allvarligt som dödsskjutningarna, något hon tvingades be om ursäkt för.

För att stoppa rasismen räcker dock inte ett allmänt motstånd, med manifestationer och demonstrationer. Det krävs en antirasistisk rörelse som tar strid mot alla former av rasism, men också mot de växande klassorättvisorna – för jobb, utbildning, bostäder och vård till alla – samt för rätten till asyl.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!