Sveriges flyktingpolitik är en utvisningspolitik

Både januariblocket och det blåbruna blocket vill försämra och försvåra för flyktingar. Enda skillnaden är hur mycket (Foto: Anton Lindbäck).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Sveriges riksdagspartier har gjort ett försök till samarbete kring en asyluppgörelse som skulle innebära enorma inskränkningar på asylrätten. Men tack vare samarbetssvårigheter ser det nu ut som att diskussionen har lagts på is. Samtidigt fortsätter Sverige att utvisa flyktingar, trots en pågående pandemi.

Meningen var att riksdagens kommitté för asylpolitik fram till den 15 augusti skulle komma med ett förslag om en ny migrationspolitik som skulle passa de flesta politiker i riksdagen, oavsett parti. Detta skulle i praktiken behöva vara en politik som passar Moderaterna och Sverigedemokraterna och skulle leda till mycket stora inskränkningar på asylrätten.
Asylrätten existerar knappt som det är i dagens Sverige, efter införandet av tillfälliga uppehållstillstånd som skapar åratal av osäkerhet om framtiden för de personer det gäller. 
Sverige har också under lång tid massutvisat människor som har flytt från farliga områden i exempelvis Afghanistan, trots att Afghanistans egen regering tidigare starkt har avrått till det på grund av instabiliteten i landet, och nu även på grund av coronapandemin.

Den ”tillfälliga” asyllagen som infördes 2015 i Sverige (och som mer eller mindre har permanentats) innebär att det är svårare att få asyl och att uppehållstillstånd som utfärdas främst är tillfälliga med målet att personen ska återvända till sitt hemland när de går ut. De som har flytt från exempelvis väpnade konflikter får bara uppehållstillstånd i 13 månader. 
Det är också mycket svårt för de som har fått asyl under den tillfälliga lagen att återförenas med sin familj då lagen ställer krav på att man ska kunna försörja både sig själv och familjen.
När Sverige införde den ”tillfälliga” lagstiftningen 2015 sänktes möjligheten att få asyl till en miniminivå enligt dåvarande krav från EU-rätten och internationella konventioner. 
Detta ville alltså Socialdemokraterna försämra ytterligare för att blidka partierna längst ut på högerkanten. Samtidigt vill inte Socialdemokraterna hamna i konflikt med Miljöpartiet då detta skulle kunna innebära ett uppbrott av regeringen.

Det sistnämnda, i kombination med påtryckningar från människorätts- och andra organisationer som Röda Korset, kan ha påverkat Socialdemokraterna att inte gå med på vad som helst från Moderaternas sida, vilket i sin tur ledde till att man åtminstone för tillfället har lagt ner diskussionen. 
Men det är bara en tidsfråga innan den återupptas då Sverige desperat försöker ta efter EU i byggandet av murar mot asylsökande.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!