SVT:s Uppdrag granskning synar mineraljakten

Gruvbolag river upp enorma sår i marken och påstår sig vara ”klimatvänliga”! (Foto: Pressbild)

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I det senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag granskning tar man upp den pågående mineraljakten på Österlen i Skåne samt i trakten kring Oviken i Jämtland. 

Programmet visar hur många internationella gruvbolag har mutat in stora områden på över 600 olika platser runt om i Sverige för att provborra efter sällsynta jordartsmetaller, däribland den sällsynta metallen vanadin som bland annat används för olika batterier.
Tillståndsgivare i Sverige för att få provborra är enligt minerallagen Bergstaten. Markägare och kommuner kan överklaga besluten, men i praktiken innebär ett tillstånd enligt minerallagen att gruvbolagen har fått grönt ljus för provborrningar. Eventuell gruvdrift avgörs av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.
På Österlen i Skåne har bolaget Scandivanadium fått tillstånd till provborrningar efter vanadin inom ett 22 000 hektar stort område, lika stort som Stockholms kommun. Trots protester, demonstrationer och överklaganden från ideella organisationer som VetoNu och Simrishamns, Hörbys och Ystads kommuner har provborrningarna startat. 

I Bergs kommun i Jämtland vill ett annat bolag, det kanadensiska EU Energy Corporation, starta gruvbrytning inom 3 år. 
Kommunstyrelsen har enigt röstat nej till bolagets planer. Men EU Energy Corporation och flera andra gruvbolag pressar nu staten och SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) att ändra lagen så att tillståndsprocessen ska kunna snabbas upp och underlätta för gruvbolagen att starta utvinning. 
Representanter för Scandivanadium och Energy Corporation hävdar att de ska vara klimatvänliga. Men som flera representanter för motståndet mot gruvbrytning påpekar ”finns inga gröna gruvor”. 
Det framkommer också i programmet att de verkliga skälen till att så många privata gruvbolag vill starta verksamhet i Sverige är Sveriges generösa lagar som gynnar bolag som vill inmuta, provborra och exploatera mark, samt att Sverige har en av världens lägsta bolagsskatter.
För att verkligen stoppa den miljöfarliga verksamheten och rovdriften krävs att naturresurserna ägs offentligt – ett stopp för kapitalets rovdrift och en global planerad ekonomi för hållbar utveckling.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!