Sydafrika: Starkt stöd till nya arbetarpartiet

2013-03-03 11:18:15


Gruvarbetarna i Marikana är bland de som arbetar för att bygga WASP – Sydafrikas nya socialistiska arbetarparti.

– Jag tittar på min 11 månader gamla son och jag fruktar för hans framtid om jag får sparken, kommenterade en gruvarbetare på den historiska konferensen för Democratic Socialist Movement of South Africa (DSM, CWI i Sydafrika) den 9-11 februari.
En annan gruvarbetare tillkännagav upproriskt:
– Sydafrikanska gruvarbetares mod kan inte köpas: Ingen kapitulation!


Konferensen, som gästades av gruvarbetare från alla gruvdistrikt och representanter för kämpande grannskap, svor på att fortsätta kampen mot de brutala gruvbossarna och landets hänsynslösa kapitalister.
President Jacob Zumas korrupta och alltmer diskrediterade ANC-regering sluter helt och fullt upp ­bakom bossarna och försvarar dem.
Den uppgift som konferensen gav sig själv var att hjälpa till med utvecklandet av den kolossala latenta makt som guvarbetarna, i allians med andra arbetare, besitter, uttryckt genom deras gräsrotsstrejkkommittéer. Därför välkomnades det redan lanse­rade nya arbetarklasspartiet – Workers’ and Socalist Party (WASP – Socialistiska arbetarpartiet) – entusias­tiskt och man kom enhälligt ­överens om en tidtabell för insamlandet av namnunderskrifter för att möjliggöra partiets registrering, tillsammans med många andra praktiska arbetsuppgifter.
Den pågående vågen av strejker och social omskakning är den största sedan apartheidregimens kollaps, där Sydafrika nu upplever det största antalet och de våldsammaste strejkerna  i världen. Statligt våld och förtryck kommer inte ensamt att kunna ­hålla massorna i schack.

Sydafrika är planetens mest ojämlika samhälle.
Klyftan mellan Sydafrikas upproriska massor och deras härskare är av Grand Canyon-proportioner. Det är omöjligt att försona de klasskrafter som står emot varandra i denna explosiva situation. ANC, det kapitalis­tiska etablissemang det numera representerar, vilket också inkluderar det så kallade ”kommunistpartiet” (SACP) och den korrupta fackföre­ningsledningen har alla förkastats av de sydafrikanska massorna. Ett nytt massarbetarparti – WASP – är inte bara en idé, utan håller också på att bli verklighet i dagens Sydafrika.

Kapitalisterna har sedan länge insett att ANC är diskrediterat. Av rädsla för att marken under deras fötter avgjort rör sig vänsterut och att det politiska vakuumet kan fyllas av ett parti som WASP, manade tidskrif­ten Economist nyligen till bildandet av ett ”liberalt” nytt parti. Detta ­anser man skulle kunna avleda en utveckling mot ett nytt kämpande socialistiskt massparti.
Som svar på denna uppmaning har en tidigare antiapartheidaktivist och ”själsfrände” till Steve Biko, som mördades av apartheidregimen,  Mamphela Ramphekl, lanserat en ”plattfom” runt vilken hon och kapitalisterna hoppas att ett sådant ­parti skulle kunna växa fram. Hon har varit direktör för Världsbanken och gruvjätten Goldfields styrelseordförande.
Detta parti – Agang (”Bygg Sydafrika” på sothospråket) – har ingen klart definierad politik.
Financial Times ser helt klart detta nya partis primära roll som att tvinga ANC att ingå en koalition med detta parti och andra efter valet 2014: ”Priset skulle vara att tvinga ner ANC under den 50-procentsgräns det ­behöver för att kunna styra ensamt.”
Arbetarklassen behöver ett klart och tydligt oberoende politiskt klassalternativ, inte ytterligare ett kapitalistvänligt sådant. Utan för ett parti som representerar verklig social frigörelse – WASP.

Peter Taaffe
som för CWI:s räkning besökte Sydafrika i mitten av februari

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!