Syriens desperata våldsregim utmanas

2011-08-17 13:59:41
Allt verkar vara tillåtet för den syriska regimen. Den får mörda, fängsla och tortera. USA har kommit med tandlös kritik och kritiken kommer av tvång eftersom det amerikanska presidentvalet närmar sig.

Nu råder det begränsningar av resor för syriska medborgare, samtidigt som videoklipp på hur människor torteras till döds  sprids via nätet. Den gånga helgen rapporterades det att demonstranter i hamnstaden Latakia har attackerats av stridsvagnar och krigsfartyg.

Varje fredag har det varit protester mot Syriens regim, vilka har besvarats med militärt våld. Obeväpnade demonstranter har skjutits ihjäl av regeringsstyrkor och antalet döda passerade i förra veckan 2 000.
Dessutom förekommer det fall av könsstympning. Ett av de vidrigaste och kända, är på 13-åringen Hamza al-Khatib som torterades och könsstympades innan han mördades den 25 maj, där hans brott var att försöka ta in mat till Daraa och därför stäm­plades han som brottsling och terrorist.
Även palestinier, som i solidaritet med folket i Daraa har försökt ta in mat i området, har blivit brutalt mördade av Maher al-Assads (presidentens bror) elittrupper. I videoklipp skryter soldaterna om morden och visar upp kropparna. Det finns även klipp som visar hur Maher al-Assad själv skjuter på demonstrationer, som om han är ute på jakt.
Flera videoklipp på nätet visar det brutala våld som regimen använder sig av för att försöka slå ned upproret och förhindra att diktaturen faller som i Tunisien och Egypten.

I staden Daraa har repressionen varit som hårdast.
Flera hundra familjer har tvingats fly till Libanon, Jordanien och Turkiet, bland dem finns många sårade och flera som förlorat sina anhöriga. Andelen skadade som istället försöker fly är stor då väldigt få vågar uppsöka sjukhus p g a risken för att bli gripna eller avrättade.
Även många soldater har flytt till Libanon då de inte ville verkställa order om att skjuta mot folket som protesterar. Men Libanon har inte tillåtit dessa flyktingar att stanna utan har ­skickat soldaterna tillbaka till Syrien där avrättning väntar.
Internationellt spelar regimen ut kortet att man behövs för att upprätthålla regional stabilitet. Talande är att den syriske affärs­mannen Rami Makhlouf, kusin till president Bashar al-Assad, säger att en stabil syrisk regim är en garant för Israels säkerhet.
USA-imperialismen slingrar sig när det kommer till frågan om Syrien. USA-imperialismen har inga större problem med att få det man vill ha av den nuvarande regimen.
USA väntade också länge med att fördöma våldet. Wash­ington hoppades att protesterna skulle slås ned innan det skulle bli en alltför stor fråga internatio­nellt. Men med det kommande presidentvalet i USA måste regeringen ge ett sken av att den motsätter sig den syriska regimen och står upp för  de demokratiska rättigheterna. Den amerikanske utrikesministern Hillary Clinton har under den senaste tiden gjort uttalanden i media om ett maktskifte. De som USA vill ska ta över är den så kallade oppositionen, som hade en konferens i juni månad i Turkiet.
Syrien är inte något av de oljerikare länderna, som Libyen och Irak. Dock kan andra ­länder påverkas starkt av protesterna i Syrien.
Trots regimens våld och ­försök att skapa etnisk och religiös splittring fortsätter upproret.
Avgörande för utgången är att massörelsen kan spridas ­bakom ett program som kan störta den brutala diktaturen och kapitalismen.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!