Syriska agenter hotade asylaktivister på Arlanda

2011-11-09 14:06:55
Asylrörelsen i Stockholm samlades på Arlanda natten mot idag för en sista ansträngning att stoppa det tredje utvisningsförsöket av den politiske flyktingen och demokratikämpen Fars Mahmud till Syrien. Aktivisterna var uppdelade på olika platser för att informera passagerare till de flyg som Asylrörelsen befarade kunde användas för deportationen, då en grupp om fyra personer började trakassera och hota aktivister vid en av platserna. Bland annat fick aktivisterna veta att de borde sluta prata med folk och gå därifrån innan ’någon råkar illa ut’. En säkerhetsanställd på Arlanda bad att få se identifikationshandling på en av de hotfulla männen och informerade sedan aktivisterna att personen hade ’diplomatisk immunitet’, d v s arbetar för Syriens ambassad.

Nyligen tvingades Migrationsverket ändra sina riktlinjer för utvisningar till Iran, bl a då man nu erkänner att den iranska regimen genom sin ambassad spionerar på sina medborgare och deras politiska aktiviteter i Sverige. Att det nu visar sig att personer anställda av Syriens ambassad befinner sig på Arlanda vid en utvisning och dessutom agerar hotfullt mot Asylrörelsen visar hur den syriska diktaturen arbetar precis som den iranska.

En av asylaktivisterna på plats var Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson; han informerade Migrationsdomstolen och jouren på Migrationsverkets förvaltningsprocess om det inträffade med ambassadspersonalen, argumenterade för att detta skulle ses som en ny omständighet och begärde att verkställandet av utvisningen skulle stoppas. I skrivande stund utreder Migrationsverket fortfarande det inträffade och ingen har bekräftat om Fars Mahmud utvisats eller inte.

Fars Mahmud var aktiv den kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien – en organsation som regimen förföljer brutalt. Partiets talesman Mashal Tammo blev brutalt mördad av regimens agenter i staden Qamishli den 7 oktober.

Norge beslöt nyligen att stoppa alla utvisningar till Syrien, där regimen dagligen dödar demonstranter, skjuter barn och avrättar politiska fångar. Att Sverige, i motsats till nästan alla andra länder i Europa, fortsätter utvisa till Syrien är en enorm skandal.

av Offensiv utsända

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!