Syriska ”diplomater” hotade asylaktivister

2011-11-09 19:52:48


Fars Mahmoud.

En grupp aktivister från Asylrörelsen i Stockholm samlades på Arlanda natten mot tisdag för en sista ansträngning att stoppa det tredje utvisningsförsöket av demokratikämpen Fars Mahmud till Syrien, när de utsattes för hot och trakasserier av syrisk ambassadpersonal.

Aktivisterna var uppdelade på olika platser för att informera passagerare till de flyg som Asylrörelsen befarade kunde användas för deportationen, då fyra personer började trakassera och hota aktivister vid en av platserna. Bland annat fick aktivisterna veta att de borde sluta prata med folk och gå därifrån innan ’någon råkar illa ut’.
En säkerhetsanställd på Arlanda bad att få se en av de hotfulla männens ID-handlingar och informerade sedan aktivisterna om att personen hade ’diplomatisk immunitet’, d v s arbetar för Syriens ambassad.
Nyligen ändrade Migrationsverket sina riktlinjer kring utvisningar till Iran, bland annat efter att ha tvingats erkänna att den iranska regimen genom sin ambassad spionerar på sina medborgare och deras politiska aktivitet i Sverige.

Att det nu visar sig att syrisk ambassadpersonal befinner sig på plats i Arlanda vid en utvisning och dessutom agerar hotfullt mot Asylrörelsen visar hur den syriska diktaturen arbetar precis som den iranska.
En av asylaktivisterna på plats var Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson.

– Jag informerade omedelbart Migrationsdomstolen och jouren på Migrationsverkets förvaltningsprocess om vad som hänt, och argumenterade för att detta måste ses som en ny omständighet. Jag begärde att verkställandet av utvisningen skulle stoppas, säger Mattias Bernhardsson.

I skrivande stund utreder Migrationsverket fortfarande det inträffade och ingen har bekräftat om Fars Mahmud har utvisats eller inte.
Fars Mahmud har varit aktiv i den kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien – en organsation som regimen förföljer brutalt. Partiets talesman Mashal Tammo blev brutalt mördad av regi­mens agenter i staden Qami­shli den 7 oktober.
Norge beslöt nyligen att stoppa alla utvisningar till Syrien, där regimen dagligen dödar demonstranter, skjuter barn och avrättar politiska fångar. Att Sverige, i motsats till nästan alla andra länder i Europa, fortsätter att utvisa till Syrien är en enorm skandal.
Offensivs utsända

Stoppa utvisningarna

  • Återinför asylrätten – avskaffa rasismen
  • Amnesti åt alla gömda flyktingar
  • Lika rätt till vård, utbildning och avtal
Demonstration lördag 3 december kl 14.00 (plats meddelas senare)
Arr: Asylrörelsen i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!