Systematisk bortsortering av elever på friskolor

2013-11-05 11:20:47

foto: Sebastian Olsson


I förra veckans Uppdrag Granskning på SVT avslöjades hur friskolor sorterar bort vissa elever till förmån för andra elever. Inte nog med att det är ett brott mot skollagen, det visar också på det inbyggda systemet som finns inom den privata sektorn på välfärdsmarknaden.

Avslöjandet blir viktigt eftersom det bekräftar det som många av oss redan känt till eller anat: friskolor gör skillnad på människor. Alla får inte samma chans, samma möjlighet: kort och gott så är friskolor inte förenligt med en likvärdig skola för alla.
Reportrarna har granskat ett 50-tal friskolor genom att låtsas söka skolplats åt två påhittade elever: den ena en duktig och skötsam flicka, den andra en stökig kille med dåliga betyg. 
Genom den metoden har de kunnat visa på stora skillnader i bemötandet av eleverna. 27 av skolorna har plats åt flickan, eller har mycket god chans till plats. Rektorerna låter alla väldigt positiva till flickan. 
Hälften av de 27 skolorna säger samtidigt att det inte finns någon plats åt pojken, att köerna är väldigt stora, det är ingen idé att få upp förhoppningarna, och så vidare. Den positiva andan hos rektorerna är som bortblåst när det handlar om en stökig elev.

Det kanske mest häpnadsväckande under programmet är hur en rektor, Greger von Sivers, pratar om ungdomar och elever under en fejkad anställningsintervju som filmades med dold kamera. 
Barn och ungdomar med ADHD benämner han som ruttna äpplen. “De får inte beblanda sig, man måste skydda de fina eleverna. När man får till det får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, det sprider sig”. Han benämner även stökiga elever som “en cancersvulst”. Vidare säger han också att han inte vill se musikundervisning med hiphop och death metal. 
“Inte den där skiten som de håller på med rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken, den vill jag inte ha i skolan. Då får vi problem. Då får vi de här med kepsarna bak och fram som ska rappa. De kan väl hålla på att rappa i Tensta och elda upp bilar där i stället för här”. 

Detta är ett tydligt klasshat och en tydlig rasism som han riktar mot elever som behöver ett särskilt stöd i skolan, ett synsätt som finns på flertalet friskolor eftersom hans uttalanden är en del av den systematiska bortsorteringen av vissa elever som sker på landets friskolor. 
Friskolor vill inte ta sig an elever som är i behov av stöd, eftersom det skulle kräva extra resurser att tillgodose deras behov, och därmed hade vinsten inte blivit lika saftig. Talande är att han efter granskningen avgick och sålde skolan.
Vd:n för friskolornas riksförbund, Claes Nyberg, hävdar att det bara är en myt att friskolor sorterar bort elever, även efter Uppdrag Gransknings avslöjanden. 
Men det är tydligt hur bortsorteringen sker, genom det enkla knepet att säga att “det finns ingen plats för ditt barn” till de elever som ej är önskvärda.
Friskoleeländet har öppnat för en väldigt tydlig klasskola, där barn och ungdomar som bor i förorten och har en svår socioekonomisk situation, eller har behov av särskilt stöd, inte får den skolgång de behöver och hade kunnat få. 
Detta eftersom de fristående skolorna, inte sällan ägda av riskkapitalbolag, slukar upp skattepengar och omvandlar dem till ren vinst åt företaget, istället för att det går till de stora behov som finns inom skolan idag. Samtidigt sorterar friskolorna bort elever med “problem”.

Det skapar en utarmning av den offentliga sektorn och gör att de välbeställdas barn kan få en god utbildning i privat sektor, medan den stora majoriteten får fortsätta dras med konstanta nedskärningar på den kommunala skolan. I slutändan är det personalen och eleverna som får betala priset för högerpolitikens privatiseringshets, i syfte att maximera vinsten för privata företag.
Efter inslaget har flera politiker från de härskande klassernas partier gått ut och fördömt hur det kan gå till på det här sättet. Socialdemokraterna vill ha en lagändring som innebär att kommunen sköter intagningarna. Betty Malmberg (M), ordförande i utbildningsutskottet, kallar till krismöte mellan Skolinspektionen och Friskolornas Riksförbund. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är förbannad, likaså Ibrahim Baylan (S). 
Till och med Anders Borg har tvingas backa den senaste tiden och säger att man bör göra ägarprövning för att få ”långsiktiga, uthålliga och kompetenta ägare”, att det inte borde vara “riskkapitalbolag på det nuvarande sättet”.
Men detta är samma politiker som öppnat dammluckan för den svepande nyliberalismen som finns i Sverige idag, som representerar samma partier som genomförde kommunaliseringen av skolan, friskolereformen och det fria skolvalet. Allt de har att säga är lösa och otydliga uttalanden som egentligen inte betyder någonting. Det är en medveten politik från deras sida som ligger till grund för situationen vi har idag. Det är vinstintresset som är det drivande intresset i alla privata bolag – varför skulle de annars kalla det för en skolmarknad?

Så länge vinstintresset inte hotas, och så länge offentlig sektor fortsätter att säljas ut till lägst budande företag, så kommer segregeringen och diskrimineringen av barn och ungdomar att fortgå, och skolan kommer fortsätta bli än mindre likvärdig. Det är dags att den massiva opinionen som finns mot vinster i välfärden och konstanta nedskärningar på offentlig sektor manifesteras i kamp ute på arbetsplatser, inom fackföreningar och ute på gator och torg.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!