Taiwan: Största demonstrationen någonsin mot kärnkraft

0000-00-00 00:00:00
Drygt 200 000 demonstrerade mot kärnkraft i Taiwan den 9 mars, nära två år efter kärnkraftskatastrofen i japanska Fukushima.

Demonstrationerna var de största protesterna mot kärnkraft som har genomförts i Taiwan. Uppskattnings­vis 120 000 personer demonstrerade i huvudstaden Taipei, där CWI-medlemmar deltog. Enligt rapporter deltog 70 000 personer i den demonstration som genomfördes i den i söder belägna staden Kaohsiung och i Taichung beräknas 30 000 personer ha deltagit. 2 000 personer deltog i den största demonstrationen på många år i Taitung, beläget i östra Taiwan. Detta är ett område där kärnavfall från Taiwans tre kärnkraftverk lagras. Demonstranterna krävde att det giftiga avfallet forslas bort från området.
Taipeidemonstrationens huvudparoller var ”Nej till kärnkraft i Taiwan” och ”Stoppa bygget av Kärnkraftverk nr 4”. Detta refererar till den kontroversiella fjärde kärnkrafts­anläggningen, som varit under konstruktion i 14 års tid, med åtskilliga förseningar och utökade budgetramar.
Opponenter mot ”Kärnanläggning 4” påpekar att 6,5 miljoner människor, inklusive Taipeis ­invånare, bor inom en 80-kilometersradie från anläggningen.
Taiwan är en ö som i likhet med Japan är utsatt för jordbävningar. Den 28 februari, bara några få dagar innan kärnkraftsprotesterna, drabbades Taiwan av en jordbävning som uppgick till 5,6 på Richterskalan och som skakade en del byggnader i Taipei, men inte orsakade några skador. Den senaste stora jordbävningen inträffade år 2000, i vilken drygt 2 400 människor dödades.
CWI-anhängarna möttes av en stor och välvillig respons i samband med Taipeidemonstrationen och vi sålde nästan alla exemplar av Taiwanupplagan av Socialist magazine.
Hsu Hsiao-ming
och Pasha i Taipei


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!