Tamiler hungerstrejkar

2009-05-06 11:57:28
Nanthan Somasuntharam hungerstrejkar sedan den 27 april på Mynttorget i Stockholm mot kriget på Sri Lanka och mot medias tystnad om vad som händer där.

Det pågår ett masslakt på Sri Lanka, den singalesiska regeringen attackerar dagligen de tamilska delarna i norr. Sedan EU terroriststämplade befrielserörelsen De Tamilska Tigrarna har attackerna ökat. Då Sri Lankas regering har monopol på informationen i landet är den EU:s enda tillgängliga informationskälla.
– Situationen är katastrofal, hundratusentals människor lever som flyktingar i krigszonen som saknar både mat och rent vatten. Enligt FN har 6 500 civila dött och 15 000 skadats i kriget. Varje dag dör ytterligare 200-300 personer och 400-500 skadas, berättar Kumar, en av tamilerna, på Mynttorget.

Tamiler världen över har demonstrerat mot vad som pågår på Sri Lan­ka, som Offensiv har rapporterat om under de senaste veckorna. Desperationen och nödsituationen på Sri Lanka har tvingat flera tamiler att ta fram andra sätt att protestera för att bygga en opinion bland folk och få mediauppmärksamhet.
Tamilerna kritiserar svenska media för att inte uppmärksamma både vad som händer på Sri Lanka och protesterna i Sverige eller världen.

– Jag vill antingen att statsministern eller utrikesministern kommer hit och svarar på mina frågor, säger Nanthan.
Han menar då svar på frågan om hur den svenska regeringen kan ge bidrag till Sri Lankas regering när de går direkt till attackerna mot tamiler­na. Han kommer att fortsätta strejken tills en av dem kommer ner och svarar på hans frågor.
Samtidigt som Nanthan hungerstrejkar, samlar tamilerna in namn som ska lämnas över till FN och den svenska regeringen. Tamilerna planerar en stor demonstration i Stockholm som ska samla alla tamiler som bosatt sig i Sverige. Då ska även de namnlistor de har samlat in överlämnas.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!