Terrordådens mörka rötter

2016-08-03 13:04:04
En sommar i Europa som liksom i många andra delar av världen har varit fylld av rädsla, terrordåd, krigshandlingar och flykt går mot sitt slut. Under fyra dagar från den 28 juli fångade den italienska räddningstjänsten upp 8 000 flyktingar på Medelhavet och hjälpte dem i land. Men alla överlever inte. 3 000 flyende har drunknat i år vilket är en kraftig ökning och ett resultat av EU:s flyktingmur.

Europa blir allt mindre en skyddande hamn. Enligt inrikesminister Anders Ygeman kommer hälften, 80 000 av de 160 000 som kom till Sverige 2015, att utvisas. Men även för alla oss som får bo kvar ökar oron. Oftast än så länge i Sverige framförallt genom nyhetsrapportering, men terrorn kryper närmare. 

Strandpromenaden i Nice den 14 juli var en krigsscen och verklig mardröm – vilket kan få oss att ana vardagen i delar av Afghanistan, Irak och Syrien. Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Frankrike Gauche Révolutionnaire, GR, skrev i sitt uttalande efter dådet ”Ingenting kan berättiga dessa vilda och barbariska attacker i Nice, inte heller dem i Bagdad förra veckan med 292 döda, eller attackerna i Istanbul den 29 juni.”

Däremot går det att förstå vilken sorts världsordning som gör att terrorn ökar. GR konstaterar att undantagstillståndet har använts för att förhindra massprotester och arbetarkamp – trots att dessa är bästa medicinen mot terrordåd samtidigt som repression och propaganda för ökad rädsla kan underblåsa både nazistisk inspirerad terror och högerfundamentalism.

Vi får inte glömma att de flesta terrordåd i Norden än så länge har kopplingar till vit rasism, så som bränderna mot flyktingförläggningar och skolmassakern i Trollhättan. Denna sommar hann också med att färgas av en fruktansvärd uppföljare i München den 22 juli, på Utøya-dagen, då en så kallad ensamvarg genomförde en masskjutning med tio döda, enligt polisen inspirerad av den rasistiske massmördaren Anders Behring Breivik.

Även de många terrordåd som Daesh/IS tar på sig dryper av rasism och religiöst färgat hat, så som den blodigaste masskjutningen i USA:s historia, mot gayklubben Pulse i Orlando i juni. 

Den första augusti sa Ygeman till media att den ökade terrorn i Europa i sommar beror på att det går dåligt för IS på krigsfronten i Mellanöstern. Om alls så är det en liten del av förklaringen, då de mesta av dåden verkar ha utförts av enskilda utan koppling till en större organisering. 

Problemet är mycket större än så. Europas regeringar har en historia och aktiv praktik av att stödja diktaturer i t ex Mellanöstern, som skapar motsättningar mellan olika folkslag eller religiösa grupper. Europeiska storföretags verksamhet leder till utsugning och fattigdom. Den europeiska vapenexporten hittar också fram till krigsfronterna och göder krigen. 

Den socialt skapade desperationen och fattigdomen kan obesvarad ge högerfundamentalism och terrorism en bördig jordmån. Den är lång och svår men den enda vägen för verklig fred är arbetarkamp för en världsordning där makten kommer underifrån och där produktionen styrs gemensamt med inriktning på att utrota svält, fattigdom och miljöförstöring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!