Terrordådet i Manchester

2017-05-24 23:51:30
Terrordådet i Manchester riktades mot en konsert med stor andel barn och unga. 22 personer dödades och över 60 skadades. 

När detta skrivs, tisdag eftermiddag den 23 maj, sägs en ensam gärningsman vara identifierad – en självmordsbombare. Motiv och eventuell inblandning av andra är dock ännu oklart.

Terrorns syfte är att skrämma, att provocera fram vedergällning och att skapa splittring. Tydligast var detta efter dåden i USA den 11 september 2001, som ledde fram till krigen i Afghanistan och Irak, framväxten av ISIS och hårdare lagar i hela världen.

I Manchester har befolkningen svarat på samma sätt som i Stockholm i april. Övernattningar och bilskjutsar erbjöds till de som behövde det. På tisdag eftermiddag meddelande sjukhusen att de inte behövde fler blodgivare då så många frivilliga redan anmält sig. 

Terrorismen måste fördömas av alla arbetar- och vänsterorganisationer. Flera terrordåd genomförs av anhängare till fruktansvärda diktaturer likt ISIS ”kalifat”. De är fiender till alla demokratiska rättigheter för arbetare, kvinnor och unga.

Ansvaret för utvecklingen vilar tungt på världens styrande, på krigen och den ökade militariseringen i världen. Terrorismen växer i en värld med ökad osäkerhet och extrema sociala kriser. En hög andel av jordens befolkning befinner sig på flykt från krig och terror. 

Under de senaste åren har dåden spridits från Bagdad och andra delar av Irak, där de regelbundet dödar hundratals, till Europa. Framför allt är det Frankrike och Storbritannien som har drabbats, de två stater som under lång tid styrt kolonier, fört krig och utsugit befolkningen i Mellanöstern, Afrika och Asien.

Men terrordåden riktas nu urskiljningslöst mot civilbefolkningen. Mot unga som vill få en stunds underhållning och ledighet, inte sällan i arbetar- och turistområden. Bland de döda finns utövare av olika religioner och med olika bakgrund. 

Terrordådet i Manchester sker mitt i den brittiska valrörelsen. Precis som dådet i Stockholm i april kommer politiker att tävla om att kräva ”hårdare tag”. Om det visar sig finnas en koppling till högerextrem islamism kommer rasister att öka hetsen mot muslimer och invandrare. Detta, och hårdare repression, är ett av terroristernas mål.

Terrordåd har också oftast lett till kortsiktigt ökade opinionssiffror för den sittande regeringen. Om så sker i Storbritannien kan det bryta den senaste veckans uppåtgående trend för Labourpartiet och Jeremy Corbyn, som lanserat ett valmanifest med vänsterprofil.

Ökade befogenheter för polis och hårdare straff kommer inte att hindra nya dåd. Svaret på terrorismen är solidaritet och gemensam kamp underifrån. Det behövs en verklig demokratisk arbetarrörelse, med kamp mot rasism och sexism, terror och krig, kapitalism och imperialism på sitt program. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!