Terroristen Breivik hatar jämlikhet och socialism

2012-04-18 16:18:33
Högerterroristen Anders Behring Breivik hatar arbetarrörelsen och islam. Hans tal på rättegångens andra dag riktade sig på nytt mot ”kulturmarxister” och mot ­islam.

Breivik åtalas för 77 mord och 42 mordförsök den 22 juli, i Oslos regeringskvarter och på Utøya. Hans oemotsvarade extrema grymhet och med nogrannhet planerade dåd har en politisk förklaring.
Hans dåd är det extrema uttrycket för idéer som inte alls är ovanliga inom extremhögern, bland islamofober och rasister.
Detta visades på nytt när Breivik fick tala inför domstolen. Han beskrev sig själv som ”patriot” och ”militant nationalist”.

Enligt Breivik blev Norge efter andra världskriget en ”kulturmarxistisk diktatur”. Det socialdemokratiska Arbeiderpartiet introducerade ”feminism, kvotering och den sexuella revolutionen, för att nämna några. Ett socialistiskt jämlikt samhälle skapades”.
På traditionellt rasistiskt sätt påstod Breivik att ”Norge är omvandlat till en multikulturell stat och landet tar mot så många invandrare att vi riskerar att bli en minoritet i vårt eget land”. Framför allt är det muslimer, som Breivik kallar våldsamma, som ska stoppas.
Hans argumentation ligger mycket nära Sverigedemokraternas. SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth har i många år varnat för en ”islamisering” av Sverige.
Den 11 april i år citerar Ekeroth på sin blogg gillande en annan skribent som varnar för ”utbytet av den svenska befolkningen till förmån för befolkning­ar från långt fjärran”.

Breivik berömde också styrande högerpolitiker i Europa – till exempel Sarkozy i Frankrike, Merkel i Tyskland och Cameron i Storbritannien – för att de har sagt att ett multikulturellt samhälle inte fungerar.
Ansvaret för ”massinvandringen” lägger Breivik på Arbeiderpartiet. Massakern på partiets ungdomsförbund AUF:s sommarläger på Utøya var enligt Breivik en del av ett preventivt krig. ”AUF är mycket likt Hitlerjugend” sa han under rättegång­en.
Han hänvisade till ”Laserman­nen 2” som sköt mot och döda­de invandrare i Malmö och sa att det är ”viktigt att fler patrioter i Norden och Europa tar ansvar som jag har gjort, som Peter Mangs från Malmö har gjort”.
Terrordåden ledde till en stark antirasistisk motreaktion i Norge, särskilt bland ungdomar. FrP gick bakåt i lokalvalen i septem­ber.
Men i grunden har Arbeiderpartiets politik – som liknar Socialdemokraternas högerkurs i Sverige med nedskärningar och privatiseringar – inte förändrats. Bland annat planerar den Ap-ledda regeringen massutvisning­ar av flyktingar till Etiopien.
För unga, antirasister och arbetare i Norge är frågan: Hur ska rasism och högerextremismen stoppas? Rasisterna göds av osäkerhet och missnöje med samhällsutvecklingen.
För att vända trenden med o­säkrare jobb, hårdare press på arbetsplatserna, nedskärningar o s v krävs gemensam kamp. Detta i sin tur kräver strid mot rasisternas försök till splittring av arbetare och unga.

Antirasismen måste gå hand i hand med kamp i klass- och sociala frågor, för kvinnors rättigheter, för jämlikhet och allt som Breivik hatar.

Per-Åke Westerlund

 Fakta ▼

77 döda och 42 mordförsök

Fredagen den 22 juli sprängde Anders Behring Breivik en 950-kilos bomb utanför regeringsbyggnaden Høyblokka i Oslo.
Åtta personer dödades omedelbart av bomben, nio personer skadades allvarligt och ytterligare 200 fick ­fysiska skador.
På grund av att det var en fredag eftermiddag mitt i sommaren var betydligt färre personer på plats än vanligt.

Därefter åkte Breivik till AUF-lägret på Utøya, där han målmedvetet dödade 69 personer. 67 sköts till döds, en drunknade och en dog av fall­skador. 56 av de skjutna träffades av mer än ett skott och 57 dog av skott i huvudet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!