Terroristen och SD

2011-08-03 21:31:24
Terroristen Anders Behring Breiviks bombdåd och massaker har mötts av en våg av sorg, ilska och avsky, med stora manifestationer mot det högerextrema våldet runt om i Norge. Solidaritet och antirasism har gett ett mäktigt svar till rasisternas inbillade stöd från den ”tysta majoriteten”.
Behring Breivik valde socialdemokratiska Arbeiderpartiet och AUF som måltavla för sitt fruktansvärda terrordåd.
Även den stora ökningen i stödet till Ap är ett tecken på starkast möjliga avståndstagande från den högerextrema terrorn, kombinerat med en förhoppning om att Ap ska försvara vänsteridéer, antirasism och demokratiska rättigheter.
Varifrån kom Behring Breiviks idéer? Han var i flera år aktiv medlem i Fremskrittspartiet, till och med ordförande i en lokalavdelning och kandidat i val. Hans världsbild, där Europa hotas av en islamisering på grund av förräderi från ”kulturmarxisterna”, är inte främmande för aktiva inom Frp – eller Sverigedemokraterna.
Behring Breiviks manifest är fyllt av SD:s grundläggande idéer – försvar av kärnfamiljen och motstånd mot kvinnors och hbt-personers rättigheter, stöd till Israel och kristendomen, lovord till den fria marknaden, lag & ordning och en slags all-europeisk nationalism.
Men framför allt hatar Behring Breivik islam, arbetarrörelsen, socialister och internationalister.
Kampanjer mot islamisering är huvudtemat även för Sverigedemokraterna.
När Aftonbladet ett år innan valet 2010 upplät sin debattsida – och förstasida – till Jimmie Åkesson var hans tema att islam utgör det ”största utländska hot sedan andra världskriget”.

Ledande medlemmar i Sverigedemokraterna driver både Anti-islamiseringsfonden och Swedish Defence League, den svenska varianten av den ökända våldsorganisationen English Defence League.
Expo.se citerar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroths tal under SD:s landsmöte för två år sedan:
"Islamiseringen är dagens viktigaste politiska fråga. Antingen går vi under med en suck, eller också gör vi motstånd. Nu är vi inne i en ny fas i ett uråldrigt krig som går 1 400 år tillbaka i tiden […] Men det finns hopp. Fler och fler partier i Europa inser islamiseringshotet. 2010 kommer SD in i riksdagen, så att det äntligen kan bli slut på det mångkulturella eländet!"
Detta är samma ”krig” som Behring Breivik anslutit sig till.
Sverigedemokraternas inträde i riksdagen i höstas möttes av stora demonstrationer mot rasism. Men de etablerade partierna och media ändrade samtidigt ton, för dem blev SD ett ”vanligt” parti. Årets Almedalsvecka förlängdes med en egen dag för SD.
De som i likhet med Rättvisepartiet Socialisterna demonstrerade mot SD under valkampanjen och senare har fått kritik i högermedia, men även från delar av vänstern.
Politiskt har de etablerade partierna backat eller berett väg för SD.
Högerpolitikens stöd till krig i Afghanistan, flyktingmurar och nedskärningar på välfärden göder rasisterna. Samma sak i media, där ett extremt exempel är Per Gudmundson som på Svenska Dagbladets ledarsida driver tesen att ”Sverige blir en slags fristad och bas att utgå ifrån för terrorister”, det vill säga islamister.
Behring Breivik verkar ha agerat ensam, men på internet har åtskilliga personer anmält sig som hans villiga anhängare. På facebook uppgav två svenska pseudonymer att de arbetade för terroristens företag, Breivik Geofarm.
Terrorismen och rasismen måste bemötas och stoppas. För detta krävs en antirasistisk rörelse som mobiliserar till kamp – mot SD, nynazister och tvångsutvisningar av flyktingar. Det är de senaste 20-25 årens högerpolitik och nedskärningar som gett rasisterna ett utrymme de länge saknade.
Det behövs nya arbetarpartier, med en demokratisk socialistisk politik som ger arbete, utbildning, vård och bostäder åt alla. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!